Ν. Φίλης: Δεν ήρθε η ρύθμιση του χρέους που μας είχαν πει - Να μην κοπούν συντάξεις και αφορολόγητο

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018, 13:30
-A +A
Ν. Φίλης: Δεν ήρθε η ρύθμιση του χρέους που μας είχαν πει - Να μην κοπούν συντάξεις και αφορολόγητο

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

«Φίλια» πυρά εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, αποδομώντας πλήρως το success story της κυβέρνησης, ακόμα και για τη ρύθμιση του χρέους! Ειδικά, μάλιστα, για την απόφαση του Eurogroup υπογράμμισε ότι «δεν ήρθε η ρύθμιση που είχαν πει πέρυσι ότι θα κάνουμε», αφήνοντας στην άκρη τους πανηγυρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου και τα Ζάππεια.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του στη Βουλή ο πρώην υπουργός Παιδείας δεν δίστασε να τονίσει ότι το ολιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν αποτελεί λύση. «Βλέπω το ολιστικό σχέδιο που κατέθεσε κυβέρνηση. Στην καλή εκδοχή, το 2022 δηλαδή 14 χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης θα φτάσει η ανεργία στο 14,2%. Ίλιγγος!», τόνισε ενώπιον του υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου, ο οποίος παρακολουθούσε τον κ. Φίλη να του επιτίθεται σθεναρά.

Ο ίδιος, συνέχισε το αντάρτικό του, με αφορμή το θέμα των περικοπών των συντάξεων, καλώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση να μην τις εφαρμόσει, όπως επίσης και τη μείωση του αφορολόγητου. «Νομίζω ότι όλοι οι όροι οικονομικοί που υπήρχαν πέρυσι όταν θεσπίσαμε τα μέτρα αυτά δεν ισχύουν σήμερα», τόνισε αρχικά και συμπλήρωσε ότι δεν ισχύουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ αλλά και του προϋπολογισμού.

Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, πυροδότησε τη βόμβα για τη (μη) ρύθμιση του χρέους. «Για το χρέος, η ρύθμιση που είχαν πει πέρυσι ότι θα κάνουμε, αναφέρομαι στο γαλλικό μηχανισμό, δεν υπάρχει, όπως επίσης δεν υπάρχει και το ΔΝΤ που επέμενε για τους όρους παρότι διαφωνούσε η κυβέρνηση», επισήμανε με νόημα, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα νέα μέτρα δεν «μας μας επιβάλλονται από έξω, αλλά είναι δικιά μας επιλογή».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι αποτελεί ηθική αλλά και πολιτική υποχρέωση να μην εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, και ειδικά η περικοπή των συντάξεων χηρείας. «Υπάρχει ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, περιμένουμε την απάντηση στο θέμα αυτό. Σε ένα θέμα με μεγάλη κοινωνική ευαισθησία», είπε σχετικά.

Ρόλο πυροσβέστη ανέλαβε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επιχειρώντας η τοποθέτηση Φίλη να μην δημιουργήσει εσωκομματικό ζήτημα. «Δεν είναι προς απάντηση στη σημερινή συνεδρίαση τα θέματα που έθεσε ο κ. Φίλης. Είναι ζήτημα κοινωνικού ελέγχου και πολιτικής τοποθέτησης», υπογράμμισε, κλείνοντας τη συζήτηση.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα