7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Mytilineos: Τιμή - στόχο ρεκόρ στα 24 ευρώ και διπλασιασμό μεγεθών το 2022 «βλέπει» η Edison

Mytilineos: Τιμή - στόχο ρεκόρ στα 24 ευρώ και διπλασιασμό μεγεθών το 2022 «βλέπει» η Edison

Η μετοχή της Mytilineos θα εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκορ, στα 24 ευρώ, από 13 ευρώ προηγούμενως, καταγράφοντας αύξηση 85%. Το 2022, η εταιρεία θα καταφέρει να διπλασιάσει τα μεγέθη της συγκριτικά με το 2020, ενώ τα κέρδη της θα εκτιναχθούν πάνω από 100% το 2022 και 125% το 2023. Τις προβλέψεις αυτές στηρίζονται στην στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης της Mytilineos κάνει ο επενδυτικός οίκος Edison.

Στην ουσία, οι παραπάνω εκτιμήσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις του επικεφαλής της εταιρείας Ευάγγελου Μυτιληναίου, τις οποίες είχε γνωστοποιήσει κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του Ιουνίου και εείχε επαναδιατυπώσει στο conference call των αποτελεσμάτων εξαμήνου. Η έκρηξη των κερδών σύμφωνα με την Edison στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ενεργειακή μετάβαση της εταιρείας και στις πολιτικές που έχει υιοθετήσει γύρω από την πράσινη ενέργεια, την κυκλική οικονομία και την αειφορία. Αυτό αποδεικνύει πως η εισηγμένη μπορεί να ανταπεξέλθει στο διεθνή ανταγωνισμό και να ηγηθεί στον εγχώριο κλάδο, ενώ σημαντική για την αύξηση της κερδοφορίας χαρακτηρίζεται η ικανοποίηση των κριτηρίων ESG. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αναλυτής της Edison, η Mytilineos είναι από τις πρώτες εταιρείες που έθεσαν ως στόχο μηδενικές εκπομπές ρύπων, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες που μειώνουν τα κόστη, βελτιώνουν την παραγωγικότητά της και ενισχύουν την κερδοφορία της. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα παρουσιάζεται ο κλάδος του αλουμινίου, όπου ο όμιλος στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 65% έως το 2030.

Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί μέσω της ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ και αύξησης της παραγωγής ενέργειας από αυτές, καθώς εκτιμάται πως το 70% της κατανάλωσης ενέργειας θα προέρχεται από αυτές έως το 2024. Την ίδια στιγμή αναμένεται ενίσχυση της παραγωγής ανακυκλούμενου αλουμινίου, από 25% το 2021 στο 40% το 2030, κάτι που θα μειώσει τα ενεργειακά κόστη και θα κατατάξει την Μυτιληναίος ανάμεσα στις εταιρείες διεθνώς που έχουν το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα στην αγορά. 

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η πρόβλεψη του αναλυτή της Edison για ιδιαίτερα ελκυστικούς δείκτες P/E, που για το 2022 υπολογίζεται στο ~8x, σε σύγκριση με το μέσον όρο του ανταγωνισμού που σήμερα κυμαίνεται στο ~17x.

Ο αναλυτής της Edison προβλέπει επίσης πως η Mytilineos θα μπορέσει να τετραπλασιάσει τα κέρδη προ τόκων, αποσβέσεων & φόρων (EBITDA) που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση, από 80 εκατ.ευτώ  το 2020 (δηλαδή το 25% του συνολικού -315 εκατ.ευρώ- EBITDA της εταιρείας) σε 325 εκατ.ευρώ το 2025, δηλαδή το 60% του συνολικού εκτιμώμενου EBITDA της εταιρείας. 

Σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή μετάβαση του ομίλου, ο αναλυτής εκτιμά πως η ολοκλήρωση της επένδυσης 1,5 GW φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, με την παράλληλη ωρίμανση των 4,3 GW του παγκόσμιου BOT χαρτοφυλακίου της εταιρείας θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο. Επιπλέον βασικός πυλώνας για την πράσινη μετάβαση της Mytilineos αποτελεί το πρασίνισμα του πρωτόχυτου αλουμινίου και η ταυτόχρονη μείωση του κόστους παραγωγής μέσω ΑΠΕ. Τέλος, σημαντικό ρόλο για την ενεργειακή μετάβαση θα παίξει και ο  διπλασιασμός της παραγωγής του ανακυκλωμένου αλουμινίου (δευτερόχυτο), που απαιτεί μόνο το 5% της ενέργειας του πρωτόχυτου.