Mytilineos: Στα 69,3 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α' εξάμηνο

Mytilineos: Στα 69,3 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α' εξάμηνο

Στα σε €69,3 εκ.διαμορφώθηκαν το α' εξάμηνο του 2020 τα καθαρά κέρδη της Mytilineos έναντι €81,6 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Παράλληλα στα €926,7 εκ. ανήλθε ο κύκλος εργασιών έναντι €990,8 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σημειώνοντας μείωση 6,5% που οφείλεται κυρίως στο αδύναμο περιβάλλον τιμών των Τομέων της Μεταλλουργίας και της Ενέργειας.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν σε €145,1 εκ. έναντι €175,3 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σε σύγκριση με το Α’ Τρίμηνο του 2020 στα €477 εκ., με το δείκτη του καθαρού δανεισμού προς EBITDA να διαμορφώνεται σταθερά σε επίπεδα χαμηλότερα του 2x (1,69), με βάση τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Παράλληλα, η ταμειακή θέση διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα (€606 εκ.), παρά την πρόωρη αποπληρωμή του ομολόγου ύψους €300 εκ. τον Ιούνιο του 2020 (κανονικά έληγε τον Ιούνιο του 2022).

Με αυτό τον τρόπο η Εταιρεία βελτίωσε, ακόμα περισσότερο το ήδη εξαιρετικό πιστωτικό προφίλ που διαθέτει, καθώς δεν προβλέπονται σημαντικές λήξεις υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του 2024.

Συνολικά, κατά το Α΄ Εξάμηνο του 2020, η Εταιρεία αξιοποίησε στο έπακρο τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τις συνέργειες ανάμεσα στους Τομείς Δραστηριότητας, εντατικοποίησε τις δράσεις βελτιστοποίησης κόστους στοχεύοντας σε ένα συνολικό επαναλαμβανόμενο όφελος €70 εκ. και με βασικό μοχλό τον Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου κατόρθωσε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην πανδημία. Οι οικονομικές επιδόσεις του Α’ Εξαμήνου 2020 θέτουν τις βάσεις, ώστε το 2020 να αποτελέσει βάση για ισχυρή ανάπτυξη τα αμέσως επόμενα έτη.

Ευ. Μυτιληναίος: Τα δομικά πλεονεκτήματα της Mytilineos δημιουργεί προϋποθέσεις για ανάπτυξη

Στη σημασία των στρατηγικών και δομικών πλεονεκτημάτων της Mytilineos αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα.

Όπως σημείωσε σε ένα κλίμα αβεβαιότητας λόγω κορονοϊού η Mytilineos στηριζόμενη στα δομικά, στρατηγικά της πλεονεκτήματα, κατορθώνει όχι απλώς να απορροφήσει αποτελεσματικά τους κραδασμούς αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, αλλά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και καλύτερες επιδόσεις στο μέλλον.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μυτιληναίου:

«Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που επέφερε η πανδημία του Covid-19 έχουν προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα κι ένα ρευστό περιβάλλον σε όλο τον πλανήτη, επηρεάζοντας σχεδόν κάθε κλάδο της παγκόσμιας οικονομίας. Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, η MYTILINEOS στηριζόμενη στα δομικά, στρατηγικά της πλεονεκτήματα, κατορθώνει όχι απλώς να απορροφήσει αποτελεσματικά τους κραδασμούς αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, αλλά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και καλύτερες επιδόσεις στο μέλλον.

Τα δομικά αυτά πλεονεκτήματα είναι ουσιαστικά οι συνέργειες μεταξύ των επιχειρηματικών τομέων της Εταιρείας, η συνεχής και επιτυχημένη προσπάθεια ελέγχου και μείωσης του κόστους, η διατήρηση σημαντικής ρευστότητας και η έγκαιρη λήψη μέτρων διαχείρισης της πανδημίας και των επιπτώσεων της. 2 Έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι η χώρα, έχοντας καταφέρει να διαχειριστεί αποτελεσματικά το πρώτο κύμα της πανδημίας, θα ανταποκριθεί συνολικά στην πρόκληση και θα ξεπεράσει και αυτό το σκόπελο. Σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η MYTILINEOS, συνεχίζοντας το επενδυτικό της πλάνο, που έχει ως πυρήνα τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την κλιματική ουδετερότητα και την αναγέννηση της ελληνικής βιομηχανίας που είναι οι πυλώνες της εθνικής προσπάθειας για ανάκαμψη. Είμαστε αισιόδοξοι ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».

Η παγκόσμια οικονομία έχει επιβραδυνθεί σημαντικά εξαιτίας της πανδημίας και της παρατεταμένης αβεβαιότητας. Ωστόσο, οι οικονομίες και οι επιχειρήσεις που έλαβαν έγκαιρα μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης δείχνοντας προσαρμοστικότητα και ευελιξία στα νέα δεδομένα, έχουν τη δυνατότητα όχι απλώς να επιβιώσουν, αλλά να δημιουργήσουν ευκαιρίες για καλύτερες επιδόσεις στο μέλλον, καθώς μαζί με τις κεντρικές πολιτικές αποτελούν παράγοντες που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη. Η MYTILINEOS έγκαιρα και δυναμικά, έλαβε πολύ αυστηρά μέτρα προκειμένου να προστατεύσει τους εργαζόμενους και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων της, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και τη συνεχή τροφοδοσία της αλυσίδας, εισφέροντας τα μέγιστα στις Ελληνικές εξαγωγές.

Αναλυτικά τα οικονομικά αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε εδώ