Μυτιληναίος: Μας ενδιαφέρει η ΔΕΠΑ - Παρών στο διαγωνισμό για τους λιγνίτες

Μυτιληναίος: Μας ενδιαφέρει η ΔΕΠΑ - Παρών στο διαγωνισμό για τους λιγνίτες

Του Γιώργου Φιντικάκη

Την πρόθεση του ομίλου Μυτιληναίος να συμμετάσχει στη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ, ανακοίνωσε, δίχως να μπει σε λεπτομέρειες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης.

Αν και σημείωσε ότι είναι αυτονόητο το ενδιαφέρον της Μυτιληναίος για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, της μιας από τις δύο προς πώληση θυγατρικές, ανέφερε ότι θα μπορούμε να πούμε περισσότερα όταν θα οριστικοποιηθεί το σχήμα.

Χαρακτήρισε τα συμφέροντα στην αγορά φυσικού αερίου μεγαλύτερα από εκείνα στον ηλεκτρισμό, και σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορούν να προκαλέσουν επιχειρηματικές και όχι μόνο αναταράξεις.

Και επισήμανε ότι οι εταιρείες της Μυτιληναίος καταναλώνουν περίπου το 30% των ποσοτήτων αερίου της χώρας, έκανε γνωστό ότι επίκειται μέσα στο καλοκαίρι η άφιξη του πρώτου φορτίου αερίου από την Qatar Gas, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλο όνομα του κλάδου, εκτός από την πρόσφατη συμφωνία απευθείας προμήθειας από τη Gazprom.

Ειδική μνεία έκανε και για την υπόθεση πώλησης των λιγνιτικών μονάδων από τη ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι η Μυτιληναίος πρόκειται να εμφανιστεί τουλάχιστον στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, η οποία αφορά τη μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος. Επανέλαβε ωστόσο τις γνωστές του επιφυλάξεις σχετικά με τη βιωσιμότητα των λιγνιτικών μονάδων σε ένα περιβάλλον απανθρακοποίησης διεθνώς, υψηλού κόστους δικαιωμάτων ρύπων, και μιας ευρωπαϊκής πολιτικής που έχει καταστήσει εχθρικά τα στερεά καύσιμα.

«Εμείς θα εκδηλώσουμε ενδιαφέρον, θα αποκτήσουμε πρόσβαση στο data room της ΔΕΗ», είπε ο κ. Μυτιληναίος κάνοντας σαφείς τις επιφυλάξεις τους καθώς η ευρωπαϊκή πολιτική έχει ταχθεί κατηγορηματικά υπέρ της απανθρακοποίησης.

Σε κάθε περίπτωση ο ενεργειακός κλάδος παραμένει ο πιο προβληματικός ανάμεσα σε όσους δραστηριοποιείται η εταιρεία, εξαιτίας τόσο της συγκυρίας, όπως οι υψηλές τιμές χονδρεμπορικής, και η άνοδος των τιμών του αερίου, αλλά και οι εξελίξεις με τα πιστοποιητικά (ΑΔΙ).

Εκτενή μνεία έκανε στη νέα επένδυση γύρω από την ηλεκτροπαραγωγική μονάδα κατασκευής φυσικού αερίου, ύψους 300 εκατ. ευρώ, λέγοντας ότι η πρόοδός της συναρτάται με τις εξελίξεις στην εσωτερική αγορά, ενώ άφησε αιχμές για καθυστερήσεις στην αδειοδότησή της από τη ΡΑΕ. «Όλοι ο φορείς αποδέχονται ότι θα υπάρχει έλλειμμα ισχύος μετά το 2020, δεν μπορεί από τη μία να λένε αυτό και από την άλλη να μη γίνεται τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταλλουργία-Εμπορικός πόλεμος

Σε μια εταιρεία σαν την Μυτιληναίος, με αντικείμενο τη μεταλλουργία, οι εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά, όπως και η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στο χάλυβα και το αλουμίνιο, βρίσκονται ασφαλώς στο επίκεντρό του ενδιαφέροντός της.

Ο επικεφαλής της Μυτιληναίος εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξει κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο, και αντίμετρα. Ειδικά για την αγορά αλουμινίου, είπε ότι έχει προκληθεί τεράστια αναστάτωση που έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών. «Εμείς ωφελούμαστε και ως εταιρεία κερδίζουμε, ωστόσο εάν κλιμακωθεί ο εμπορικός πόλεμος και επιδεινωθεί το συνολικό κλίμα, τότε δε θα γλιτώσει κανείς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ειδικά για τη νέα επένδυση στο εργοστάσιο αλουμίνας, ο επικεφαλής της εταιρείας διευκρίνισε ότι η υπόθεση συναρτάται με τις συνθήκες στην παγκόσμια αγορά. Η απόφαση θα εξαρτηθεί από τα τελικά νούμερα των μελετών για την αποδοτικότητα της επένδυσης, και ακριβώς λόγω των επενδυτικών αβεβαιοτήτων στην Ελλάδα, θα οριστικοποιήσουμε την επένδυση μόνο όταν θα μπορούμε να πούμε στου μετόχους ότι θα είναι σίγουρα αποδοτική.

Τέλος, αναφορικά με τον σκέλος των κατασκευών, επισήμανε ότι θα είναι η τελευταία χρονιά συγκέντρωσης και μετασχηματισμού των δραστηριοτήτων, προβλέποντας ότι ο κατασκευαστικός κλάδος θα απογειωθεί το 2019.

Ο επικεφαλής της εταιρείας δήλωσε ικανοποιημένος εάν το 2018 επαναληφθούν τα μεγέθη της περασμένης χρονιάς, ενώ για του χρόνου, έκανε μια πρώτη πρόβλεψη ότι ο κλάδος του αλουμινίου θα είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Καλύτερη αναμένεται να είναι η επόμενη χρονιά και για τον κλάδο της ενέργειας.

Σημειωτέον ότι η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,32 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο καθαρό μετά από φόρους θα είναι 0,27 ευρώ και θα αποκοπεί στις 11 Ιουνίου με διανομή στις 15 του μήνα.