Μυτιληναίος: Διπλάσιος τζίρος μέσα σε μια διετία

Μυτιληναίος: Διπλάσιος τζίρος μέσα σε μια διετία

Του Γιώργου Φιντικάκη

Στόχο για διπλασιασμό του τζίρου της, από 1,5 δισ. ευρώ φέτος, ακόμη και στα 3 δισ. ευρώ, και εκτίναξη των λειτουργικών κερδών στα 400 εκατ. ευρώ, έχει βάλει για τη διετία 2020-2021, η Μυτιληναίος.

Στέλνοντας το στίγμα για την πορεία της εταιρείας τα αμέσως επόμενα έτη, και απευθυνόμενος σε εκπροσώπους Ελλήνων θεσμικών, ο επικεφαλής της Ευ. Μυτιληναίος προέβλεψε εκτίναξη των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας, υποβοηθούμενα από τις πολύ ευνοϊκές εξελίξεις με τις τιμές της αλουμίνας και του πετρελαίου.

«Το 2019 ξεκινά με τις προϋποθέσεις ο τζίρος από 1,5 δισ. ευρώ φέτος να φτάσει στα 2 δισ., τα λειτουργικά της κέρδη να αυξηθούν από τα 330 εκατ. στα 400 εκατ. ευρώ, και η καθαρή κερδοφορία να φτάσει στα 200 εκατ., που σημαίνει γύρω στο 1,5 ευρώ ανά μετοχή», ήταν οι εκτιμήσεις του κ. Μυτιληναίου για τα νούμερα της επόμενης χρονιάς. Ταυτόχρονα, πολύ θετικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του δανεισμού, που θα μειωθεί φέτος σε 444 εκατ. ευρώ από 568 εκατ. πέρυσι, με στόχο το 2019 να πέσει ακόμη και κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ.

Χρέος: Μόλις 1,5 φορά τα λειτουργικά της κέρδη

Στη πράξη τα παραπάνω σημαίνουν, ότι ο δείκτης εκείνος που αντανακλά την υγεία μιας εταιρείας, δηλαδή η σχέση καθαρού χρέους προς EBITDA, βελτιώνεται θεαματικά. Το χρέος της Μυτιληναίος θα ισούται φέτος με μόλις 1,4-1,5 φορά τα λειτουργικά της κέρδη, και του χρόνου θα είναι μόλις 0,7-0,8 φορές. Όσο για τη ρευστότητα, η εταιρεία έχει διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές πάνω από 1 δις ευρώ.

Τα παραπάνω όλα είναι απόρροια των θετικών εξελίξεων της τριπλής συγχώνευσης των εταιρειών Αλουμίνιον, Protergia και ΜΕΤΚΑ, με τη Μυτιληναίος. «Το big one, όπως ήταν ο κωδικός της 3πλής συγχώνευσης, μας έβαλε σε μια διαφορετική «λίγκα» τόσο από πλευράς μεγεθών, όσο και από πλευράς οργάνωσης και παρουσίασης. Ενάμισι χρόνο μετά, η εταιρεία είναι πιο συνεκτική, ασφαλής και πιο αποτελεσματική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.

Αλουμίνιο

Ειδικά για την πορεία του αλουμινίου, εκτίμησε ότι θα έρθει μια ακόμη μεγαλύτερη χρονιά, καθώς για τις μεγαλύτερες ποσότητες έχει γίνει hedging, ενώ της εταιρείας λειτουργεί και  το δυνατό δολάριο, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις για το πετρέλαιο. Στην ελληνική αγορά το φυσικό αέριο είναι συνδεδεμένο κατά 90% με το πετρέλαιο. «Έχουμε φτάσει να καταλώνουμε φυσικό αέριο 400 εκατ. δολάρια το χρόνο, και λόγω της σύνδεσης με το πετρέλαιο, έχουμε θετική επίπτωση από τη πτώση του αργού. Άρα το αλουμίνιο θα έχει ακόμη καλύτερη χρονιά από ότι το 2018», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.

Έργα υποδομών

Στον τομέα των κατασκευών προέβλεψε επίσης εξαιρετικά θετική χρονιά, όπως στον τομέα της δημιουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων, μιλώντας και εδώ για ρεκόρ χρονιάς για το σκέλος αυτό.  «Το σκέλος των παραχωρήσεων θα κάνει το 2019 ένα μεγάλο comeback. Το επόμενο μήνα ξεκινά το έργο της Λιβύης (330 εκατ.), ενώ σύντομα αρχίζει και το έργο 363 εκατ στη Γκάνα. Επίσης το 2019 αναμένουμε μεγάλη ανάπτυξη στα φωτοβολταϊκά πάρκα από τη ΜΕΤΚΑ EGN που έχει κάνει όνομα στην αγορά, δουλεύοντας με τις μεγαλύτερες πολυεθνικές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της εταιρείας.