Μυρίζουν... αναβάθμιση τα ομόλογα – Στο 1,23% το 10ετές

Μυρίζουν... αναβάθμιση τα ομόλογα – Στο 1,23% το 10ετές

Λίγες ώρες πριν τον χρησμό της Standard & Poor' s για την ελληνική οικονομία οι κινήσεις στην αγορά ομολόγων αποδεικνύουν ότι οι ελληνικοί τίτλοι συνεχίζουν ακάθεκτοι τη σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί σε επίπεδα που μέχρι πριν από λίγους μήνες έμοιαζαν πολύ μακρινά.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στις συναλλαγές της Πέμπτης είναι και πάλι έντονο με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς να καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,23% και η απόδοση του 5ετούς να υποχωρεί και αυτή στο ιστορικό χαμηλό του 0,48%.

Τα υπόλοιπα ομόλογα των χωρών-μελών της Ευρωζώνης εμφανίζουν πιο ήπιες διακυμάνσεις με αποτέλεσμα το spread του ελληνικού 10ετούς με το αντίστοιχο γερμανικό να περιορίζεται στις 163 μονάδες βάσης και το spread με το ιταλικό 10ετές να συρρικνώνεται στις 21 μονάδες βάσης.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού τόσο για την αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα όσο και για τα κίνητρα προς τους επενδυτές να συμμετάσχουν στις τιτλοποιήσεις των «κόκκινων» δανείων, ενισχύουν την αξιοπιστία της χώρας. Η ελληνική οικονομία πλέον δέχεται θετικά μηνύματα από παντού και πιθανή αναβάθμιση από τον μεγαλύτερο οίκο αξιολόγησης του κόσμου αύριο θα αποτελέσει την «επίσημη»… επικύρωση του θετικού κλίματος.