Μπορούν οι κινεζικές τράπεζες να ταράξουν την ελληνική αγορά;

Μπορούν οι κινεζικές τράπεζες να ταράξουν την ελληνική αγορά;

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Είσοδο στην αγορά επιχειρηματικών χορηγήσεων ορέγονται δύο από τις σημαντικότερες τράπεζες της Κίνας και από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος στον κόσμο, παράλληλα με την υλοποίηση κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε την εγκατάσταση της Bank of China και της Industrial and Commercial Bank of China στην Ελλάδα, όμως με φόντο την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, άρχισαν να γίνονται γνωστές οι προθέσεις τους για την ανάπτυξη των εργασιών τους στη χώρα μας.

Η κάθοδος στην ελληνική αγορά δύο εκ των μεγαλύτερων τραπεζών στον πλανήτη, βάσει ενεργητικού, κεφαλαίων, αριθμού εργαζομένων και πελατών θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει σημείο καμπής για την ελληνική αγορά. Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, οι δύο τράπεζες που αθροιστικά διαθέτουν ενεργητικό ύψους άνω των 7 τρισ. δολαρίων (!) θα αποτελέσουν όχι μόνο τον συνδετικό κρίκο με τις κινεζικές επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα αλλά και πηγή χρηματοδότησης μεγάλων project σε διάφορους τομείς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχικά η Bank of China ενδιαφέρεται να αναπτυχθεί στην Ελλάδα στο χώρο του corporate finance και για τον συγκεκριμένο σκοπό θα ανοίξει υποκαταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Βασική της επιδίωξη είναι να χρηματοδοτήσει ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις σε ορισμένους από τους σημαντικότερους κλάδους της οικονομίας. Οι χρηματοδοτήσεις θα είναι στοχευμένες και πρώτη σκέψη είναι ο τουρισμός, όπου έχουν ήδη εντοπιστεί μεγάλα επενδυτικά σχέδια.

Παράλληλα, τόσο η ICBC όσο και η Bank of China θα εξετάσουν τη χρηματοδότηση διαφόρων project του κατασκευαστικού κλάδου, ποντάροντας στην ανάκαμψη του real estate στην Ελλάδα μετά την εφαρμογή των μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης και των επιπρόσθετων κινήτρων από την κυβέρνηση. Δεν αποκλείεται δε, να δώσουν έμφαση και στον κλάδο των τροφίμων καθώς αναγνωρίζουν το συγκριτικό πλεονέκτημα των ελληνικών προϊόντων και επιζητούν να έχουν συνολική έκθεση σε κλάδους που θα στηρίξουν αλλά και θα ωφεληθούν από την ανάπτυξη της οικονομίας. Στο ίδιο πλαίσιο, σκοπεύουν να εξετάσουν κάθε ευκαιρία δραστηριοποίησης στον κλάδο του fintech αλλά ειδικότερα των συστημάτων πληρωμών.

Μπορούν, λοιπόν, τα δύο αυτά τραπεζικά μεγαθήρια να ταράξουν τα νερά της βαλτωμένης τραπεζικής αγοράς και να αλλάξουν τα δεδομένα;

Το ενδιαφέρον των δύο κινεζικών τραπεζών για τον κλάδο των επιχειρηματικών χορηγήσεων στη χώρα μας αναμένεται να γίνει πιο έντονο όσο θα ανακάμπτει η οικονομία και θα μειώνονται τα «κόκκινα» δάνεια. Οι τελικές αποφάσεις για την επέκτασή τους στην Ελλάδα αναμένεται να ληφθούν μέσα στο 2020. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, ανώτερα στελέχη των δύο τραπεζών πραγματοποιούν διερευνητικές επαφές στην Αθήνα σε μια προσπάθεια να «χαρτογραφήσουν» την εγχώρια τραπεζική αγορά και να αξιολογήσουν τις ευκαιρίες που ανοίγονται, όπως μέσω του σχεδίου «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια.

Η ICBC είναι το μεγαλύτερο τραπεζικό μεγαθήριο και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη κρατική εταιρεία στον πλανήτη, ενώ η Bank of China είναι η Τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κίνα (και στον κόσμο βάσει ενεργητικού). Το θέμα είναι πόσα κεφάλαια είναι διατεθειμένος να διαθέσει το Πεκίνο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και πόσες κινεζικές επενδύσεις τελικά θα υλοποιηθούν αφού μεγάλο μέρος των χρηματοδοτήσεων αναμένεται να αφορά σε παράπλευρες εργασίες.

Ανώτερα στελέχη των δύο κινεζικών τραπεζών είχαν αλλεπάλληλες επαφές στην Αθήνα τόσο με κυβερνητικούς αξιωματούχους όσο και με τραπεζικούς παράγοντες. Ειδικότερα, το περασμένο Σάββατο αντιπροσωπεία της Industrial and Commercial Bank of China συναντήθηκε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, ενώ χθες στελέχη της Bank of China γευμάτισαν με τον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Ζαββό.