Μπορεί να ανατρέψει το παγκόσμιο αναπτυξιακό αφήγημα, η νέα μετάλλαξη;

Μπορεί να ανατρέψει το παγκόσμιο αναπτυξιακό αφήγημα, η νέα μετάλλαξη;

Πλήθος ερωτημάτων προέκυψαν την εβδομάδα αυτή, με την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης B.1.1.529 που φαίνεται να «γεννήθηκε» στην Αφρικανική  Ήπειρο, που είναι η ήπειρος με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη στον κόσμο. 

Ήταν αναμενόμενη μια τέτοια εξέλιξη;  Αν ναι τι θα μπορούσε να κάνει η παγκόσμια κοινότητα για να την αποφύγει;  Από τι θα εξαρτηθεί και πόσο θα μπορούσε να επηρεαστεί η παγκόσμια οικονομία και οι αγορές από το νέο στέλεχος;  Ποια θα είναι η επίπτωση στις σκέψεις των Κεντρικών Τραπεζών όσον αφορά τη νομισματική τους πολιτική;

Kατ' αρχάς  επί της ουσίας, δεν πρόκειται για μια καινούργια μη αναμενόμενη κρίση όσο ήταν η πανδημική στις αρχές του 2020. Πρόκειται για μια ίσως αναπόφευκτη συνέχεια της ήδη υπάρχουσας, μέσα από την οποία η επιστήμη δημιούργησε τα εμβόλια και έδωσε τις απαραίτητες ανάσες επανόδου της παγκόσμιας ζωής στην ομαλότητα παρά τις μεγάλες ανθρώπινες απώλειες.

Η ίδια η επιστήμη μέσω της BionTech  θα μας δώσει τα στοιχεία εκείνα που θα αποτρέψουν την αβεβαιότητα της Παρασκευής όσον αφορά τη νέα μετάλλαξη, ώστε κυβερνήσεις και αγορές να ευθυγραμμιστούν στα νέα δεδομένα.  Εκπρόσωπος  της εταιρείας επισήμανε ότι η νέα παραλλαγή διαφέρει σαφώς από τις ήδη γνωστές παραλλαγές γιατί παρουσιάζει επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα.

Επομένως θα απαιτηθούν το αργότερο δυο εβδομάδες  ώστε προσδιοριστεί αν η νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι ικανή να διαφεύγει της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια και ότι σε τέτοια περίπτωση είναι  δυνατόν να προσαρμοστεί το εμβόλιο σε έξι εβδομάδες και να ξεκινήσει παραδόσεις σε 100 ημέρες.

Κατά συνέπεια οι αναταράξεις των αγορών και οι ανησυχίες των κυβερνήσεων θα απαιτήσουν πολύ μικρότερο διάστημα για να αποκτήσουν το νέο οδικό χάρτη στις αποφάσεις τους απ' ότι σε προηγούμενες κρίσεις. Η μεγάλη αυτή πανδημική κρίση του 2020 έφερε μεγάλες διακυμάνσεις  στις αγορές και όπλισε με νέα όπλα κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις και παρά τα προβλήματα και τις απώλειες πολλών ανθρώπων η παγκόσμια κοινότητα έμαθε να ζει με τον ιό και να μην εκπλήσσεται  πλέον.

Αυτή η «γνώση» μεταφράζεται ήδη στα πρώτα περιοριστικά μέτρα που ξεκίνησαν άμεσα τα ευρωπαϊκά κράτη με απαγορεύσεις πτήσεων από Αφρικανικές χώρες  και συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ήδη και η Ελλάδα απαιτεί ειδική άδεια, 10ημερη καραντίνα και τριπλό αρνητικό PCR από πολίτες προερχόμενους από χώρες της Ν. Αφρικής.

Εφοδιαστική αλυσίδα - Πληθωριστικές πιέσεις
 

Επομένως με τα νέα δεδομένα και τα περιοριστικά μέτρα διακίνησης θα πληγεί ο τουρισμός κυρίως σε χώρες που εποχικά τον έχουν ως όπλο της ανάπτυξής τους. Ένα πρόβλημα που αφορά το παγκόσμιο εμπόριο, θα είναι η νέα μετάλλαξη να ταξιδέψει στην Κίνα όπου τα μέτρα που λαμβάνονται διαφέρουν από αυτά των χωρών του Δυτικού κόσμου καθώς είναι σαφώς αυστηρότερα  και ως εκ τούτου το ενδεχόμενο να κλείσουν κάποια λιμάνια θα ενέτεινε το ήδη υπάρχον πρόβλημα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επιφέρει αύξηση στις τιμές των αγαθών και αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων  επιτείνοντας και το ήδη υπάρχουν πρόβλημα έλλειψης εργατικού δυναμικού. 

Κεντρικές τράπεζες - Επιτόκια - Ομόλογα
 

Το βλέμμα στρέφεται πλέον  στο διήμερο 15 - 16 Δεκεμβρίου καθώς συνεδριάζουν και η FED και η ΕΚΤ και υπάρχει το ενδεχόμενο ανάλογα με την εξέλιξη της πορείας της νέας μετάλλαξης να αναβληθούν για αργότερα κάποια σχέδια για αύξηση των επιτοκίων. Εάν και εφόσον οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομική κοινότητα δεν είναι σοβαρές, τότε από το 2022 οι σκέψεις για την αύξηση επανέλθουν.

Την Παρασκευή οι αποδόσεις των χωρών κυρίως του Δυτικού Κόσμου υποχώρησαν αρκετά και μένει να φανεί αν σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο συνεχίσουν να πέφτουν αποτυπώνοντας την τάση των επενδυτών να στραφούν σε πιο «ασφαλείς» τοποθετήσεις. O χρυσός  μαγνήτισε επίσης τοποθετήσεις, ενώ το πετρέλαιο Crude Wti  το απόγευμα της Παρασκευής υποχωρούσε κατά 10,1 % στα 70,44 δολάρια αποτυπώνοντας φόβους για μείωση των ταξιδιωτικών μετακινήσεων και μείωση της ζήτησης.

Εν κατακλείδι, για άλλη μια φορά η ανθρωπότητα και ο επενδυτικός κόσμος, αναμένει την ταχεία αντίδραση της ιατρικής επιστήμης ώστε να απαγκιστρωθεί από την αβεβαιότητα και να ανακτήσει τις ελπίδες για αρμονική «συμβίωση» με τον ιό, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο το αναπτυξιακό αφήγημα και πρωτίστως τις ζωές των ανθρώπων. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσε και θα έπρεπε ο Δυτικός πλούσιος Κόσμος να βοηθήσει την Αφρική με την παροχή εμβολίων γιατί δεν είναι τυχαίο, ότι η μετάλλαξη αυτή, ξεκίνησε από τη «Μαύρη Ήπειρο».