Μπορεί η Ελλάδα να γίνει… Πορτογαλία για τους συνταξιούχους;

Μπορεί η Ελλάδα να γίνει… Πορτογαλία για τους συνταξιούχους;

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Εκτός δεκάδας βρίσκεται η χώρα μας στη λίστα με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του 2020 για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί και θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους και να ζήσουν σε μία ξένη χώρα. Σύμφωνα με το περιοδικό International Living, η καλύτερη χώρα για να συνταξιοδοτηθεί κάποιος το 2020 είναι η Πορτογαλία και ακολουθούν ο Παναμάς, η Κόστα Ρίκα, το Μεξικό και η Κολομβία. Στην έκτη θέση βρίσκεται το Εκουαδόρ, στην έβδομη η Μαλαισία, στην όγδοη η Ισπανία, στην ένατη η Γαλλία και τη δεκάδα κλείνει το Βιετνάμ.

Το περιοδικό αξιολογεί τις χώρες βάσει παραγόντων όπως η έκδοση βίζας, η ευκολία προσαρμογής στις συνθήκες ζωής, η ανάπτυξη, το κλίμα, το σύστημα υγείας, οι θεσμοί τους κράτους και φυσικά το κόστος ζωής. Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί του περιοδικού δεν κατατάσσουν την Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς, τονίζουν την αλλαγή που συντελείται σε σύγκριση με την κρίση και κυρίως με το 2015, εκτιμούν ότι η χώρα μας εξελίσσεται σε «Φλόριντα» της Ευρώπης και προτείνουν την Κρήτη και την Κέρκυρα ως κορυφαίους προορισμούς συνταξιοδότησης.

«Η Ελλάδα έχει όλα όσα δεν έχουν οι ΗΠΑ και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αλλά έχει και άλλα που… ευτυχώς δεν έχουν οι ΗΠΑ – κυρίως σε ό,τι αφορά τη γραφειοκρατία και ορισμένους κοινωνικούς κανόνες, όπως το ότι δεν τηρείται η απαγόρευση του καπνίσματος», σημειώνει το περιοδικό, αν ακόμη και αυτό δείχνει να αλλάζει. Συμπληρώνει δε ότι πολλοί ξένοι επιλέγουν είτε να εγκατασταθούν μόνιμα τα αναρίθμητα ελληνικά νησιά είτε περνούν κάποιους μήνες του έτους.

Τι προσφέρει όμως η Πορτογαλία που βρίσκεται στην κορυφή του Global Retirement Index; Το βασικό χαρακτηριστικό της χώρας είναι οι φιλικοί της άνθρωποι και το χαμηλό κόστος ζωής, αφού όπως επισημαίνει το International Living, η Πορτογαλία είναι η πιο φθηνή χώρα στην Ευρώπη μετά τη Βουλγαρία. Παράλληλα, η Πορτογαλία ανακηρύχθηκε τρίτη ασφαλέστερη χώρα στον κόσμο το 2019 με βάση τον δείκτη Global Peace Index.

«Αν αναζητείτε ένα ασφαλές, φιλικό ευρωπαϊκό προορισμό, με κοσμοπολίτικες πόλεις και πολλές παραθαλάσσιες κωμοπόλεις, διεθνώς αναγνωρισμένη και οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη και το χαμηλότερο κόστος ζωής στη Δυτική Ευρώπη, θα τα βρείτε όλα αυτά και πολλά άλλα στην Πορτογαλία», σημειώνει το περιοδικό.

Τι από όλα αυτά δεν έχει η Ελλάδα; Το μήνυμα Αμερικανών συνταξιούχων έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα είναι ότι η χώρα μας είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου ζωής που επιζητούν οι συνταξιούχοι: χαμηλό κόστος ζωής σε έναν πανέμορφο, ζεστό προορισμό με υψηλής ποιότητας, προσιτή υγειονομική περίθαλψη. Επίσης, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σημείο του πλανήτη που προσφέρει απεριόριστες επιλογές εξερεύνησης σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή.

Το περιοδικό προσθέτει ότι η εγκατάσταση δεν είναι και τόσο γραφειοκρατική για τους Αμερικανούς και τους Αυστραλούς που δεν είναι Ευρωπαίοι πολίτες καθώς το βασικό εμπόδιο είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν επαρκές μηνιαίο εισόδημα ύψους 2.000 ευρώ και ασφάλιση Υγείας. Έτσι μπορούν να λάβουν άδεια παραμονής για ένα χρόνο την οποία θα ανανεώνουν ετησίως.

Επομένως, η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την Πορτογαλία για να προσελκύσει συνταξιούχους που θέλουν να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους στο εξωτερικό. Με το πρόγραμμα παροχής κινήτρων για την προσέλκυση εύπορων αλλοδαπών (non dom) η Ελλάδα «μιμείται» την Ιταλία και την Πορτογαλία. Δίνει το δικαίωμα σε όσους μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και υλοποιήσουν επενδύσεις της τάξης των 500 χιλ. ευρώ σε ακίνητα, επιχειρήσεις κλπ, σε βάθος τριετίας, να φορολογηθούν εδώ για το παγκόσμιο εισόδημά τους. Αυτό σημαίνει ότι οι εύποροι όλου του κόσμου μπορούν να επιλέξουν την Ελλάδα και να φορολογηθούν για το παγκόσμιο εισόδημά τους με 100 χιλ. ευρώ το χρόνο και επιπλέον 20 χιλ. ευρώ για κάθε συγγενικό πρόσωπο. Έτσι πληρώνουν για 15 χρόνια μόνο αυτό το φόρο και απαλλάσσονται από φόρο κληρονομιάς ή δωρεών περιουσίας που βρίσκεται στην αλλοδαπή.

Η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα που έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, σημειώνει το International Living, αλλά προβλήματα υπάρχουν και στις ΗΠΑ και παντού. Σήμερα η κοιτίδα του πολιτισμού είναι μία χώρα τόσο όμορφη, ήσυχη, χαλαρωτική και συγκριτικά τόσο φθηνή –που είναι εύλογο να προσελκύει συνταξιούχους που θέλουν να ανταλλάξουν τα προβλήματα σε άλλους τόπους με τα… προβλήματα σε μία γωνιά του Αιγαίου που προσφέρει αίσθημα πληρότητας, πιο υγιεινό τρόπο ζωής και φυσικά ήλιο.

ΒΒΒ 

ΒΒΒ