«Μπλόκο» της Google στη Huawei

«Μπλόκο» της Google στη Huawei

Με μια κίνηση που πιθανόν να προκαλέσει σημαντικά εμπορικά προβλήματα στη Huawei, η Google απέκλεισε τις συσκευές της κινεζικής εταιρείας από τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος Android, ενώ παράλληλα τα νέα smartphones της Huawei θα χάσουν την πρόσβαση σε εφαρμογές όπως το Google Play, το Gmail, το Chrome, το YouTube και το Google Maps.

Πρόκειται για μια σειρά σοβαρότατων τεχνολογικών περιορισμών, που συνιστούν πλήγμα για τη Huawei και έρχονται μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να προσθέσει την προηγούμενη εβδομάδα την κινεζική εταιρεία στον κατάλογο των εταιρειών με τις οποίες οι αμερικανικές εταιρείες δεν μπορούν να συναλλάσσονται, εκτός κι έχουν ειδική άδεια.

Η Google ανακοίνωσε ότι συμμορφώνεται με το νέο κανονισμό, αναστέλλοντας τις συναλλαγές με την κινεζική εταιρεία, οι οποίες απαιτούν τη μεταφορά υλικού, λογισμικού και τεχνικών υπηρεσιών, πέρα από εκείνες που είναι διαθέσιμες μέσω άδειας ανοιχτού λογισμικού (όμως τα Google Play, Gmail, Chrome, YouTube, Google Maps κ.α. δεν καλύπτονται, καθώς απαιτούν εμπορική συμφωνία με τη Google). Η Huawei δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν.

H Huawei θα μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το Android, αλλά μετά την απόφαση της Google, οι χρήστες των νέων συσκευών Huawei δεν θα μπορούν να έχουν στη διάθεση τους αναβαθμίσεις ασφαλείας και τεχνική υποστήριξη του Android. Οι υπάρχοντες χρήστες των Huawei smartphones θα μπορούν να χρησιμοποιούν και να «κατεβάζουν» αναβαθμίσεις των εφαρμογών της Google μέσω Google Play, αλλά όταν η Google κυκλοφορήσει τη νέα έκδοση του Android (την οποία ετοιμάζει), η Huawei δεν θα επιτρέπεται να προσφέρει την αναβάθμιση στις συσκευές της, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters.

Η απόφαση της Google θεωρείται πως θα επηρεάσει σημαντικά τις πωλήσεις συσκευών της Huawei, η οποία εδώ και λίγα τρίμηνα έχει αναρριχηθεί στη δεύτερη θέση των κατασκευαστών smpartphones, πίσω από τη Samsung, ξεπερνώντας την Apple. 

Πλέον η Huawei δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιταχύνει την ανάπτυξη ενός καθαρά δικού της λειτουργικού συστήματος, καθώς και εφαρμογών, ώστε να μην εξαρτάται από τρίτους. Ωστόσο με δεδομένη τη κυριαρχία του οικοσυστήματος του Android στη mobile αγορά, είναι πολύ δύσκολο να διεμβολίσει τη Google και το λειτουργικό της.