Μπαράζ προεκλογικών παροχών μετά το Πάσχα - Σύσκεψη Τσίπρα με Τσακαλώτο

Μπαράζ προεκλογικών παροχών μετά το Πάσχα - Σύσκεψη Τσίπρα με Τσακαλώτο

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Έξτρα παροχές σε άμεσο χρονικό ορίζοντα, μέρος των οποίων θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και μέρος των οποίων θα είναι εφάπαξ, σχεδιάζει η κυβέρνηση, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο επαναφοράς της έκπτωσης φόρου στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμών προκειμένου να επιβραβεύονται με αυτό τον τρόπο οι συνεπείς φορολογούμενοι.  

Ο νέος κύκλος παροχών συζητήθηκε το πρωί της Μ. Τετάρτης σε σύσκεψη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και σύμφωνα με πληροφορίες οι ανακοινώσεις αναμένονται μετά το Πάσχα, λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές.

Το γεγονός επιβεβαιώνεται και από τη διαρροή που έγινε από το Μαξίμου και η οποία φέρει τον Πρωθυπουργό να δηλώνει ότι καταστρώνεται σχέδιο προσανατολισμένο στην επόμενη τετραετία με «στόχο μόνιμες ελαφρύνσεις» που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Θεωρείται δεδομένο ότι μετά το Πάσχα ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε προαναγγελία παροχών για να προλάβει τις ευρωεκλογές. 

Όπως ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης, σχεδιάζονται μέτρα όπως ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ είτε με μείωση του κανονικού συντελεστή 24%, είτε με μετατάξεις από τον κανονικό στον μειωμένο συντελεστή, μείωση του χαμηλού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20% αλλά και νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Επίσης, σχεδιάζονται έκτακτα μέτρα με εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο καταβολής ενός νέου επιδόματος τύπου 13ης σύνταξης.

Το «πάτημα» για τη νέα δέσμη παροχών στην κυβέρνηση δίνει η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, η επαναλαμβανόμενη μορφή της οποίας τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών να μιλούν πλέον για «δομικό πρόβλημα» στον προσδιορισμό του ύψους των πλεονασμάτων.

Για αυτό, σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, ο στόχος για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα τελεί υπό αναθεώρηση. Ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ φέτος αλλά μετά την μεγάλη περυσινή επίδοση, θα αναθεωρηθεί προς το πάνω δημιουργώντας έτσι περιθώριο για έξτρα παροχές.  

«Ο νέος κύκλος παροχών θα έχει άμεσο ορίζοντα εφαρμογής. Από τη στιγμή που κάθε χρόνο οι εκτιμήσεις για τα πλεονάσματα βγαίνουν λάθος, δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε έως το τέλος του έτους για την αναθεώρηση των στοιχείων», ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών παραπέμποντας έτσι σε άμεσες ανακοινώσεις.

Όσον αφορά στη ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιμένουν ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης με τους θεσμούς καθώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους όπως έχουν προσδιοριστεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Μετά τα αναδρομικά, το κοινωνικό μέρισμα, το επίδομα ενοικίου, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τις ρυθμίσεις με τις 120 δόσεις για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία αλλά και τις ευνοϊκές διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, οι οποίες παίρνουν τον δρόμο προς τη Βουλή, η κυβέρνηση ετοιμάζει μια νέα «δέσμη» μέτρων, που αναμένεται να προκαλέσουν την οργή των θεσμών ενώ ταυτόχρονα θα στείλουν λάθος μήνυμα στις αγορές.

Σημειώνεται πως στις 6 Μαΐου φθάνουν στην Αθήνα οι δανειστές και όπως φαίνεται η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ζητήσει τα χρήματα από το υπερπλεόνασμα του 2018, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, να μην οδεύσουν στο «μαξιλάρι» αλλά τμήμα αυτού να χρησιμοποιηθεί προεκλογικά. 

Ωστόσο, μετριοπαθείς φωνές του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης θα πέσουν στο κενό για το μεγαλύτερο τμήμα του πακέτου και ενδεχομένως ένα μικρό κομμάτι να γίνει αποδεκτό από τους δανειστές.