Μπαράζ πληρωμών ύψους 2,5 δισ. από το Δημόσιο μέχρι τα Χριστούγεννα

Μπαράζ πληρωμών ύψους 2,5 δισ. από το Δημόσιο μέχρι τα Χριστούγεννα

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Ανοίγει το πορτοφόλι του το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και πριν τα Χριστούγεννα μοιράζει περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα από τις 24 Δεκεμβρίου ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει το επίδομα παιδιού, το επίδομα ενοικίου, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης καθώς και προνοιακά επιδόματα. Επίσης οι συντάξεις θα πληρωθούν πριν τα Χριστούγεννα ενώ το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα έχει καταβληθεί και το κοινωνικό μέρισμα.

Συγκεκριμένα θα πληρωθεί:

-Τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα μηνός Δεκεμβρίου

- Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) στους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως 30 Νοεμβρίου.

- το Επίδομα Στέγασης (ενοικίου) μηνός Δεκεμβρίου θα καταβληθεί σε όλους όσοι υπέβαλλαν αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έως 30 Νοεμβρίου.

-Το Επίδομα Παιδιού Α21 σε όλους όσοι υπέβαλλαν αίτηση Α21 και εγκρίθηκε το διάστημα Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου.

-Σημειώνεται πως και το υπουργείο Εργασίας θα πληρώσει τις συντάξεις Ιανουαρίου νωρίτερα λόγω εορτών. Ειδικότερα, θα καταβληθούν από την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου μέχρι την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, προκειμένου να διευκολυνθούν οικονομικά οι συνταξιούχοι λόγω των εορτών.

- Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει πιστωθεί στους λογαριασμούς όλων των δικαιούχων νοικοκυριών το ποσό των 700 ευρώ του κοινωνικού μερίσματος, ενώ γίνεται προσπάθεια η καταβολή του να ξεκινήσει ακόμη και πριν από τα Χριστούγεννα. Η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για την υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει στις 17 Δεκεμβρίου με στόχο να κλείσει στις 26 του μήνα προκειμένου να πιστωθούν στη συνέχεια οι λογαριασμοί των δικαιούχων με το μέρισμα πριν την 31η Δεκεμβρίου. Οι τέσσερις κατηγορίες νοικοκυριών. με 953.000 μέλη. που θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 700 ευρώ είναι οι εξής:

α) Οικογένειες με 4 ή περισσότερα παιδιά και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, με βάση τις δηλώσεις έτους 2019, έως 20.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 19.140 νοικοκυριά.

β) Οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος, δηλαδή άνω των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.
Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες ενώ ο αριθμός των νοικοκυριών ανέρχονται σε 163.778.

γ) Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι, κάτω δηλαδή των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή λαμβάνονται υπόψη μονογονεϊκές οικογένειες με τον αριθμό των νοικοκυριών που θα ωφεληθούν να υπολογίζονται σε 40.927.

δ) Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ, δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος, έως 24 ετών. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 25.632 νοικοκυριά.

Ειδικότερα οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν :

Ο ΟΑΕΕ θα πληρώσει τις συντάξεις στις 18 Δεκεμβρίου 2019 ημέρα Τετάρτη.

Ο ΟΓΑ θα πληρώσει τις συντάξεις στις 18 Δεκεμβρίου 2019 ημέρα Τετάρτη.

Το Δημόσιο θα πληρώσει τις συντάξεις στις 20 Δεκεμβρίου 2019 ημέρα Παρασκευή.

Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 20 Δεκεμβρίου 2019 ημέρα Παρασκευή.

Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων Ιανουαρίου στις 20 Δεκεμβρίου ημέρα Παρασκευή.

Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 20 Δεκεμβρίου 2019 ημέρα Παρασκευή.

Τα υπόλοιπα Ταμεία του υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 20 Δεκεμβρίου 2019 ημέρα Παρασκευή.

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν στις 20 Δεκεμβρίου 2019 ημέρα Παρασκευή.