Μπ. Τζόνσον: Ενίσχυση των τεχνικών δεξιοτήτων μετά τις ελλείψεις που αποκάλυψε η πανδημία

Μπ. Τζόνσον: Ενίσχυση των τεχνικών δεξιοτήτων μετά τις ελλείψεις που αποκάλυψε η πανδημία

Η Βρετανία θα δίνει την ευκαιρία σε ενήλικες να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και η ανάκαμψη από την πανδημία του Covid-19.

Ο Τζόνσον είπε ότι η κρίση αποκάλυψε τα ελλείματα που υπάρχουν σε βασικές δεξιότητες και τις οικονομικές αδυναμίες της χώρας, ενώ παρουσίασε μέτρα, μεταξύ των οποίων και δωρεάν μαθήματα για ενήλικες χωρίς ειδίκευση.

«Η οικονομία μας συνταράχτηκε από την πανδημία και τα ελλείματα στην αγορά εργασίας μας και την εκπαίδευση έγιναν εμφανή με επώδυνο τρόπο», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Έφερε ως παράδειγμα της έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων τους τομείς των οικοδομικών κατασκευών, της μηχανικής και των τεχνικών εργαστηρίων.

«Αυτή τη στιγμή, που τους χρειαζόμαστε τόσο πολύ, υπάρχει στην Βρετανία έλλειψη εκπαιδευμένων τεχνικών εργαστηρίων, υπάρχει έλλειψη τόσων πολλών βασικών δεξιοτήτων», υπογράμμισε ο Τζόνσον.

Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν χρηματοδότηση που θα επιτρέπει σε ανειδίκευτους ενήλικες να λάβουν δωρεάν μαθήματα, καθώς και ευέλικτα δάνεια για σπουδές. Η κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να αυξήσει τον αριθμό των θέσεων πρακτικής εκπαίδευσης ενισχύοντας την χρηματοδότηση προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να επεκτείνει ένα ήδη υπάρχον πρόγραμμα για απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων.

Ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν τεχνική εκπαίδευση μειώνεται διαρκώς στη Βρετανία τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Ο Τζόνσον ζήτησε να μπει ένα τέλος στο παράλογο, όπως το χαρακτήρισε, χάσμα μεταξύ ακαδημαϊκής και τεχνικής εκπαίδευσης. Παρόλο που το αίτημα αυτό εκφράζεται σταθερά από τους πολιτικούς εδώ και δεκαετίες, δεν έχουν αλλάξει και πολλά ως προς το στάτους και την ελκυστικότητα των τεχνικών επαγγελμάτων.

Οι βρετανικές επιχειρήσεις επίσης εκφράζουν σταθερά παράπονα για την έλλειψη τεχνικών δεξιοτήτων και η παραγωγικότητα της χώρας παραμένει σταθερά χαμηλότερη σε σχέση με συγκρίσιμες οικονομίες.