Μπ. Κερέ: Έτοιμη να αναλάβει δράση η ΕΚΤ

Μπ. Κερέ: Έτοιμη να αναλάβει δράση η ΕΚΤ

Έτοιμη να αναλάβει δράση, εφόσον χρειαστεί, είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να βοηθήσει στην άνοδο του πληθωρισμού προς τον στόχο της, που είναι λίγο κάτω από το 2%, δήλωσε σήμερα ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, εν όψει της συνεδρίασης της τράπεζας την επόμενη (24-25 Ιουλίου) για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.

Το Δ.Σ. της ΕΚΤ ανέβαλε στην προηγούμενη συνεδρίαση, στις 5-6 Ιουνίου την αύξηση των επιτοκίων της για τουλάχιστον ένα έτος και ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι άνοιξε με έμφαση την πόρτα για περισσότερη στήριξη τις επόμενες εβδομάδες.

«Κοιτάζοντας στο μέλλον, το Δ.Σ. είναι αποφασισμένο να αναλάβει δράση στην περίπτωση δυσμενών συνθηκών και είναι επίσης έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται προς τον στόχο του Δ.Σ. για τον πληθωρισμό με βιώσιμο τρόπο», τόνισε ο Κερέ.

Η οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία αναπτύχθηκε με τριμηνιαίο ρυθμό 0,4% στην περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου, δείχνει σημάδια «κάπως πιο αδύναμης ανάπτυξης» στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο, υπογράμμισε ο Κερέ, προσθέτοντας ότι οι κίνδυνοι παραμένουν καθοδικοί.

Μίλησε επίσης για τη συνεχιζόμενη εξασθένιση του εμπορίου, αποτέλεσμα της παγκόσμιας αβεβαιότητας στον μεταποιητικό τομέα.

Ο Ινιάτσιο Βίσκο, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να υιοθετήσει περαιτέρω επεκτατικά μέτρα, αν η οικονομία της Ευρωζώνης δεν ανακάμψει, προσθέτοντας ότι θα εξετάσει τις επιλογές της «τις ερχόμενες εβδομάδες».

Σύμφωνα με τον Κερέ, οι δείκτες του δομικού πληθωρισμού παραμένουν γενικά υποτονικοί, αλλά προβλέπεται να αυξηθούν μεσοπρόθεσμα.

Όσον αφορά την τραπεζική ένωση της Ε.Ε., ο Κερέ σημείωσε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί και θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο ασφάλισης των καταθέσεων (EDIS). «Η ΕΚΤ έχει προτείνει ότι το EDIS θα μπορούσε να συνοδεύεται από εισφορές των τραπεζών, σταθμισμένες με τον κίνδυνο από το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων που έχουν», πρόσθεσε. Και υπογράμμισε ότι η αναμενόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα καταστήσει πιο αναγκαία την ανάπτυξη και ενοποίηση των κεφαλαιαγορών της Ε.Ε.