Moscovici: Τις επόμενες ημέρες η λύση για τη δόση

Moscovici: Τις επόμενες ημέρες η λύση για τη δόση

Την αισιοδοξία του ότι θα εξευρεθεί λύση ώστε να εκταμιευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, αν όχι σήμερα, τις επόμενες ημέρες, εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Pierre Moscovici, αρμόδιος για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία, καθώς, όπως είπε, έχουν γίνει σημαντικά βήματα με την υιοθέτηση των μέτρων που προβλέπει η συμφωνία με την Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, ο Γάλλος Επίτροπος έκανε την εξής δήλωση:

«Σήμερα το απόγευμα θα συζητήσουμε την ελληνική κατάσταση. Θα ενημερώσω το Eurogroup για τις τελευταίες συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές. Ήμουν στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, όπου είχα πολύ θετική και εποικοδομητική συζήτηση και σας διαβεβαιώνω η δυναμική παραμένει θετική.

Δουλεύουμε σε ένα καλό πνεύμα και αισθάνομαι την ύπαρξη βούλησης για συνεργασία. Πρέπει να υιοθετήσουμε μια σειρά από ορόσημα και μια σειρά από μέτρα που θα επιτρέψουν την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα έχουν υιοθετηθεί. Πραγματοποιούμε πρόοδο και είμαι αισιόδοξος ότι θα έρθουμε σε συμφωνία, αν όχι σήμερα, τις επόμενες ημέρες.

Η βούληση υπάρχει, όπως και η ικανότητα. Ολόκληρο το Eurogroup κινείται σε αυτό το πνεύμα, επιθυμούμε να πορευτούμε μαζί με την Ελλάδα προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις που θα επιτρέψουν στη χώρα να επωφεληθεί πλήρως από το πρόγραμμα που αποφασίστηκε και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσει ανάπτυξη στα μέσα του 2016, στην καρδιά της Ευρωζώνης. Θα ενημερώσω το Eurogroup για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Πήγα στην Αθήνα και είχα πολύ θετικές και εποικοδομητικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα και άλλους υπουργούς. Δουλεύουμε πάνω σε μια πρώτη δέσμη μέτρων-οροσήμων που αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να αποφασιστεί η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ που πραγματικά θέλουμε να επιτευχθεί.

Τα περισσότερα από τα ορόσημα που έχουν ήδη εγκριθεί ή αποφασιστεί, υπάρχει ακόμα ακόμα δρόμος, δεν είμαστε ακόμα εντελώς εκεί, αλλά είμαι βέβαιος ότι μέσα σε πνεύμα συμβιβασμού μπορούμε να το κάνουμε, αν όχι σήμερα, τις επόμενες ημέρες αυτήν την εβδομάδα. Δεν είμαστε μακριά από αυτό, αλλά υπάρχει ακόμα ένα μικρό κομμάτι του δρόμου να διανύσουμε.

Παρουσίασα την περασμένη εβδομάδα τις προβλέψεις για την ανάπτυξη για την Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Η επανάκαμψη πλησιάζει, επιβεβαιώνεται κάθε χρόνο και μας επιτρέπει να συνεχίσουμε με τη μείωση των ελλειμμάτων και των χρεών, αλλά και τη μείωση της ανεργίας. Θέλουμε περισσότερη ανάπτυξη, λιγότερη ανεργία, λιγότερα ελλείμματα, αλλά και λιγότερα χρέη και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική εξυγίανση και ενθάρρυνση των επενδύσεων, γιατί αυτά παραμένουν τα αδύναμα σημεία της Ευρώπης.

Όταν κοιτάμε την παγκόσμια ανάπτυξη, βλέπουμε τις αναδυόμενες οικονομίες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, τις Ηνωμένες Πολιτείες, με σταθερή ανάπτυξη που προσεγγίζει την πλήρη απασχόληση, και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας, που εξαρτάται από εμάς για να συνεχίσουμε δυναμικά. Οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να αισθανθούν ότι η κορύφωση της κρίσης είναι πίσω μας και τις λύσεις».