Morgan Stanley: Τι κερδίζουν οι ελληνικές τράπεζες από την αύξηση επιτοκίων - Άλμα για Πειραιώς

Morgan Stanley: Τι κερδίζουν οι ελληνικές τράπεζες από την αύξηση επιτοκίων - Άλμα για Πειραιώς

Ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα δίνει η Morgan Stanley , η οποία σε έκθεσή της αναλύει τις θετικές επιπτώσεις που έχει η πιθανή άνοδος επιτοκίων για τις τράπεζες. Ιδιαίτερα ευνοημένη είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα αυξήσει τα έσοδά της και έχει την πλειονότητα του χαρτοφυλακίου της σε κυμαινόμενο επιτόκιο.  «Οι αυξήσεις επιτοκίων  είναι ένα πρόσθετο θετικό για το story της ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών» αναφέρουν οι αναλυτές.

Κάθε πενήντα μονάδες βάσης αύξησης στα επιτόκια προσθέτει γύρω στο 2% στα καθαρά έσοδα από τόκους για την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς και γύρω στο 4% για την Eurobank. Κάτι που μεταφράζεται σε θετική επίπτωση σε επίπεδο καθαρών εσόδων 6%, 8% και 10% αντίστοιχα για τη χρήση 2023.

«Μετά από τις πρόσθετες ανοδικές εκπλήξεις για τον πληθωρισμό πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ να λάβει δράση τον Μάρτιο και αναμένουμε την πρώτη αύξηση επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο φέτος. Οι αυξήσεις επιτοκίων είναι ένα πρόσθετο θετικό για το story της ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση. 

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως «είχαμε επισημάνει το περιθώριο ανάπτυξης των χρηματοδοτήσεων σε έναν από τους καταλύτες για την ανάκαμψη των τραπεζών. Που ενισχύεται και από το αναπτυξιακό ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βλέπουμε σήμερα τα ανοδικά επιτόκια ως ένα πρόσθετο θετικό περίπου το 85% στην Alpha Bank και το 90% στην Eurobank και Πειραιώς των δανειακών χαρτοφυλακίων είναι κυμαινομένου επιτοκίου. Αυτό σημαίνει θα αυξηθούν τα έσοδά τους. Δεύτερον, στην πλευρά του παθητικού, οι καταθέσεις δεν θα δεχθούν άμεση πίεση για επανατιμολόγηση» .

Ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν πως μια διεύρυνση του spread των ομολόγων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, έχει μια επίπτωση στους κεφαλαιακούς δείκτες των τραπεζών 7 έως 12 μονάδων βάσης. Με βάση τα στοιχεία του εννεαμήνου του 2021 γύρω στο 7-11% του συνολικού ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών ήταν τοποθετημένο σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Για τις ελληνικές τράπεζες η πρώτη επίπτωση του πρόσφατου ξεπουλήματος των ομολόγων απεικονίζεται σε ζημιές «mark to market» στα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους. Η Eurobank έχει καταγράψει μεγάλη πρόοδο στην εξυγίανση του ισολογισμού της, με έναν δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 7,3% στο εννεάμηνο. Σωστές κινήσεις προς την ίδια κατεύθυνση έχουν κάνει επίσης Πειραιώς και Alpha Bank.