Morgan Stanley: «Γελοία» η άποψη του Σόρος για παγκόσμια κρίση

Morgan Stanley: «Γελοία» η άποψη του Σόρος για παγκόσμια κρίση

Απόλυτα μη ρεαλιστικό χαρακτήρισε ο διευθύνων Σύμβουλος της Morgan Stanley, Τζέιμς Γκόρμαν τον ισχυρισμό του του επενδυτή Τζορτζ Σόρος ότι μια άλλη μεγάλη παγκόσμια κρίση είναι πιθανή και ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια τρεις φορές το 2018 παρά τη πρόσφατη αστάθεια.

«Πιστεύω ειλικρινά ότι είναι γελοίο», δήλωσε ο Γκόρμαν σε συνέντευξή του στην τηλεόραση Bloomberg στο Πεκίνο την Πέμπτη, όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Σόρος αυτή την εβδομάδα, ο όποιος οπροζώρησε και σε μια προειδοποίηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να διαλύσει τις προκλήσεις της Ιταλίας.

«Δεν νομίζω ότι αντιμετωπίζουμε μια τέτοια υπαρξιακή απειλή», δήλωσε ο Γκόρμαν για την ΕΕ.

Οι επενδυτές θα πρέπει να κοιτάξουν τις αναταραχές που αντιμετωπίζουν οι αγορές τον τελευταίο καιρό εξαιτίας των φόβων για τον αντίκτυπο της ιταλικής πολιτικής κρίσης στην οικονομία, καθώς οι αποδόσεις του υπουργείου Οικονομικών πέφτουν πάνω από 3% από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα, δήλωσε ο Gorman.

Οι δείκτες των 10ετών αμερικανικών αποδόσεων είναι πιθανό να συνεχίσουν να ανεβαίνουν, παρασέρνοντας και το δολάριο, σύμφωνα με την άποψη του αρχηγού της Morgan Stanley.

Ερωτηθείς για τον ισχυρισμό του Τζέιμι Ντίμον, ότι οι 10ετές αποδόσεις του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούσαν να φτάσουν το 4%, ο Γκόρμαν είπε ότι «θα εκπλαγώ αν είναι κάτω από 3%. Θα ήμουν έκπληκτος αν φτάσει πάνω από το 4%.

Οι αποδόσεις αναμένεται να αυξηθούν καθώς η Fed διατηρεί μια οδό της ομαλοποίησης, σύμφωνα με τις προοπτικές του Γκόρμαν.

«Η Fed στάθηκε απίστευτα συνεπής», είπε. Ενώ είναι αλήθεια ότι οι μισθολογικές πιέσεις δεν ήταν αρκετές για να προκαλέσουν υψηλό πληθωρισμό, οι τιμές παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της Fed βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της καθιέρωσης του βασικού επιτοκίου πολιτικής τους σε ένα πιο φυσιολογικό επίπεδο, ανέφερε ο Gorman.

«Η άποψη μου είναι ότι η Fed θα αυξήσει τα ποσοστά τέσσερις φορές το χρόνο», είπε.

«Σίγουρα δεν νομίζω ότι οι τελευταίες 24 ώρες θα επηρεάσουν αυτό», κατέληξε.

Φωτογραφία AP