Moody's για Τράπεζα Πειραιώς: Πιστωτικά θετική η μετατροπή των CoCos σε μετοχές

Moody's για Τράπεζα Πειραιώς: Πιστωτικά θετική η μετατροπή των CoCos σε μετοχές

Πιστωτικά θετική για την τράπεζα Πειραιώς χαρακτηρίζει σε ανάλυσή της η Moody's την μετατροπή τού κουπονιού των CoCos ύψους 165 εκατ. ευρώ σε κοινές μετοχές, επισημαίνοντας πως πρόκειται για εξέλιξη που θα ενισχύσει τα κεφάλαιά της. 

Όπως σημειώνει η Moody's στις 16 Νοεμβρίου, η τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την προκαταρκτική απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να απορρίψει την πληρωμή του κουπονιού των CoCos ύψους 165 εκατ. ευρώ στο ΤΧΣ. Η μη πληρωμή του ετήσιου κουπονιού θα οδηγήσει στη μετατροπή των CoCos ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε κοινές μετοχές, ενισχύοντας την απτή κεφαλαιακή βάση της τράπεζας, ένα πιστωτικά θετικό γεγονός, επισημαίνει η Moody's.

Αυτή η μετατροπή θα αυξήσει επίσης το buffer απορρόφησης ζημιών της τράπεζας, επιτρέποντάς της να τιτλοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων της (NPEs), βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα του ενεργητικού της, σύμφωνα με την Moody's. 

Το πρόσθετο κεφάλαιο θα αυξήσει τον δείκτη κεφαλαίου CET1 της τράπεζας (14,1% από τον Ιούνιο του 2020) και θα pροσφέρει επιπρόσθετο μαξιλάρι απορρόφησης ζημιών, βοηθώντας την τράπεζα να μειώσει τον μεγάλο όγκο NPEs, ύψους περίπου 23 δισ. ευρώ. Η Πειραιώς σχεδιάζει να αξιοποιήσει το σχέδιο «Ηρακλής» και να μειώσει σημαντικά τα κόκκινα δάνεια, τιτλοποιώντας περίπου 7 δισ. ευρώ, αλλά και μέσω της ολοκλήρωσης του hive-down. Υπολογίζει ότι το αρνητικό αντίκτυπο από την τιτλοποίηση των 7 δισ. ευρώ στον δείκτη επάρκειας κεφαλαίων της (16,1% τον Ιούνιο του 2020) θα είναι περίπου 200 μονάδες βάσης.