Moody's: Τα «μορατόρια» αυξάνουν το ρίσκο των τραπεζών στη Νότια Ευρώπη

Moody's: Τα «μορατόρια» αυξάνουν το ρίσκο των τραπεζών στη Νότια Ευρώπη

Τα νέα «απαγορευτικά» αυξάνουν το ρίσκο στα δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών από τράπεζες στη Νότια, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, εκτιμά σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. 

Οι αναστολές πληρωμών άρχισαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 και αποτέλεσαν κομμάτι των πακέτων στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Στις περισσότερες χώρες η βαρύτητα τους στα μίγματα πολιτικών αντιμετώπισης της πανδημίας έχει πλέον μειωθεί. Ωστόσο, σε χώρες του ευρωπαικού Νότου όπως και στη Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, σημαντικό κομμάτι των δανειακών χαρτοφυλακίων παραμένει σε προσωρινό καθεστώς αναστολής και παρόλο που τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνται κανονικά δεν κατηγοριοποιούνται σαν προβληματικά ανοίγματα.

«Η επέκταση και εντατική χρήση των δανειακών αναστολών στη Νότια, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη σημαίνει αυξημένα ρίσκα γαι την πιστωτική απόδοση των τραπεζών, ιδαίτερα όσον αφορά στα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», αναφέρει η Moody’s.

“Σε σχέση με το μέγεθος των τραπεζικών συστημάτων, οι αναστολές δανειακών πληρωμών παίζουν πολύ μικρότερο ρόλο σε άλλες ευρωπαικές χώρες όπως στη Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία.»

Μετά το δεύτερο κύμα των lockdown, ο οίκος εκτιμά οτι τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης θα συνεχίσουν να έχουν ζωτική σημασία για τον ιδιωτικό τομέα στην Ευρώπη. Mια  μεγαλύτερη έμφαση στις αναστολές δανειακών πληρωμών σε μελλοντικά πακέτα στήριξης θα βαρύνουν τις τράπεζες καθώς οι δανειολήπτες, αντιμέτωποι με ένα δεύτερο απαγορευτικό, βρίσκονται σε πιό αδύναμη θέση χρηματοοικονομικά από ότι στο πρώτο lockdown.