7ος χρόνος, ημέρα 2229η
Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2021

Moody's: Θετική η συμφωνία για την Ελλάδα αλλά ο κίνδυνος εφαρμογής παραμένει

Moody's: Θετική η συμφωνία για την Ελλάδα αλλά ο κίνδυνος εφαρμογής παραμένει

Θετική για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας χαρακτηρίζει τη συμφωνία του Eurogroup ο οίκος Moody''s, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο κίνδυνος στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων είναι υψηλός.

Σύμφωνα με ξένα μέσα, η υπεύθυνη της Moody''s για την αξιολόγηση της χώρας, Alpona Benerji, ανέφερε πως η συμφωνία περιορίζει τον κίνδυνο για τη ρευστότητα, ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμα καθώς οι πληρωμές της χώρας από το Μάιο έως το Δεκέμβριο διαμορφώνονται στα 7,5 δισ. ευρώ.

«Το Eurogroup παρείχε έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους, γεγονός θετικό για την πιστοληπτική αξιολόγηση καθώς υποδεικνύει μία αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης και των Θεσμών, δηλαδή του ΔΝΤ και της Κομισιόν, για την ελάφρυνση του χρέους», σημειώνει ο οίκος. 

Παρ'' όλα αυτά, η αναλύτρια της Moody''s επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων παραμένουν υψηλοί, δεδομένης της οριακής κυβερνητικής πλειοψηφίας, των αδύναμων θεσμών και του σκηνικού πολιτικής και κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Σημειώνεται ότι η Moody''s αξιολογεί την Ελλάδα με Caa3, στην κατηγορία «junk», με σταθερό outlook, ενώ η επόμενη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας αναμένεται στις 24 Ιουνίου.