Moody's: Πιστωτικά θετικό γεγονός για την Ελλάδα το swap ομολόγων

Moody's: Πιστωτικά θετικό γεγονός για την Ελλάδα το swap ομολόγων

Πιστωτικά θετικό γεγονός χαρακτήρισε ο οίκος αξιολόγησης Moody''s την ανταλλαγή ομολόγων συνολικού ύψους 29,7 δισ. ευρώ που πραγματοποίησε η Ελλάδα την περασμένη Τετάρτη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το swap στόχευε στην ορθολογικοποίηση της αγοράς ομολόγων με λιγότερες εκδόσεις και την αξιοπρεπή συμμετοχή των ομολόγων σε μια δευτερογενή αγορά με μεγαλύτερο βάθος και εμπορευσιμότητα.

Όπως αναφέρει η Moody''s, η ανταλλαγή ομολόγων είναι ένα ακόμα θετικό βήμα στην προσπάθεια της χώρας να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές.

Η ανταλλαγή αυτή ακολούθησε μία μικρότερης αξίας που έλαβε χώρα τον Ιούλιο και αφορούσε ένα swap ομολόγων ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ που λήγουν το 2019 σε νέο πενταετές ομόλογο.

Η τελευταία προσφορά ανταλλαγής είναι ανοιχτή μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, οπότε το τελικό μέγεθος της συναλλαγής δεν είναι ακόμη γνωστό.

Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να ανταλλάξει το μεγαλύτερο ή ακόμα και όλο το ποσό των 29,6 δισ. ευρώ των 20 σειρών ομολόγων με πέντε νέα ομόλογα διάρκειας μεταξύ πέντε και 25 ετών.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το swap δεν θα αλλάξει το συνολικό χρέος της χώρας.

Την Παρασκευή η Standard & Poor''s ανακοίνωσε ότι το swap δεν έχει άμεση επίδραση στην αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ελλάδας.