Moody's: Η Fed δε θ' αυξήσει σύντομα τα επιτόκια

Moody's: Η Fed δε θ' αυξήσει σύντομα τα επιτόκια

Η Fed κατά πάσα πιθανότητα θα καθυστερήσει να προχωρήσει στην επόμενη αύξηση επιτοκίων, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody''s, που επικαλείται συγκεκριμένους οικονομικούς δείκτες που η Fed λαμβάνει ιδιαίτερα υπόψη.

Ο John Lonski, οικονομολόγος της Moody's, ανέφερε την Παρασκευή ότι η πτώση κατά 25,8% του δείκτη τιμών των βασικών μετάλλων, σε συνδυασμό με τα υψηλά spreads στα ομόλογα πάνω από 700 μονάδες βάσης δείχνουν πως θα καθυστερήσει οποιαδήποτε νεά αύξηση των επιτοκίων από την τράπεζα.

Η Επιτροπή Ανοικτών Αγορών της Fed (FOMC) προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων στις 16 Δεκεμβρίου στο 0,25%-0,50% από 0-0,25%.

Η αγορά των παραγώγων δεν αναμένει αύξηση στα επιτόκια μέχρι τη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 15 Ιουνίου, σημείωσε ο J. Lonski.

"Μην εκπλαγείτε εάν η επόμενη αύξηση των επιτοκίων δεν προκύψει μέχρι τα spreads των ομολόγων υψηλής απόδοσης δεν μειωθούν πιο πολύ από τις 700 μονάδες βάσης", δήλωσε ο J. Lonski.

Ο πρώτος δείκτης που λαμβάνει υπόψη ο αναλυτής είναι ο δείκτης τιμών των κοινών μετάλλων, που αντικατοπτρίζει την εικόνα της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. "Έως τις 13 Ιανουαρίου, ο δείκτης τιμών των κοινών μετάλλων είχε σημειώσει μείωση κατά 7,3% από το τέλος του 2015 και μείωση 26,4% από την προηγούμενη χρονιά". Όπως εξήγησε ο J. Lonski, η πτώση του συγκεκριμένου δείκτη είναι σίγουρη ένδειξη μιας αδύναμης παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ο δεύτερος δείκτης είναι τα spreads ομολόγων υψηλής απόδοσης. Αυτή την περίοδο, τα συγκεκριμένα spreads είναι πολύ ενισχυμένα, ωστόσο, ο J. Lonski εκτιμά πως οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων – δηλαδή τα πιο ασφαλή ομόλογα για κάθε επενδυτή παγκοσμίως - θα σημειώσουν πτώση.

«Η ανταπόκριση των αποδόσεων των ομολόγων έχει νόημα εφόσον οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ χρησιμεύουν ως σημείο αναφοράς για το κόστος δανεισμού στην παγκόσμια οικονομία. Στο βαθμό που ο αποπληθωρισμός των τιμών των βιομηχανικών μετάλλων αντικατοπτρίζει επακριβώς μια επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας παγκοσμίως, οι δυνάμεις της αγοράς θα χαμηλώσουν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ώστε να περιοριστεί ή να αντιστραφεί μια τέτοια επιβράδυνση", τονίζει ο J. Lonski.

Με άλλα λόγια, οι επενδυτές παγκοσμίως θα πρέπει να ενθαρρύνονται να διακινούν τα κεφάλαιά τους εκτός των κρατικών ομολόγων, σε επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε παγκόσμια ανάπτυξη. Ωστόσο, αυτό δεν θα συμβεί αν η Fed αυξήσει τα επιτόκια, γεγονός που θα οδηγήσει σε υψηλότερες απόδοσεις σε ασφαλείς επενδύσεις, όπως τα κρατικά ομόλογα.