Μονομερείς ενέργειες ή... δόσεις και στο βάθος αξιολόγηση;

Μονομερείς ενέργειες ή... δόσεις και στο βάθος αξιολόγηση;

Στο δίλλημα να αποσυρθεί άμεσα το Παράλληλο Πρόγραμμα ή να μην εκταμιευτεί η τελευταία υποδόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά και με άγνωστες συνέπειες για την πορεία των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο, βρέθηκε ξαφνικά σήμερα η κυβέρνηση.

Η απόφαση βέβαια ήταν άμεση καθώς, όπως αποκάλυψε το Liberal.gr, το οικονομικό επιτελείο έκανε στροφή 180 μοιρών και πήρε αμέσως πίσω το Παράλληλο Πρόγραμμα, με την υποσχετική βέβαια ότι θα το επανακαταθέσει στη Βουλή έως τις 7 Ιανουαρίου «κοστολογημένο», όπως φυσικά ζητούσε σύσσωμη η Αντιπολίτευση, αλλά πρωτίστως οι δανειστές.

Το μήνυμα όμως ήταν σαφές και ξεκάθαρο για άλλη μια φορά και φυσικά δεν σηκώνει παρερμηνείες.  

«Όχι μονομερείς ενέργειες».

Και σίγουρα όχι κατάθεση νομοσχεδίων στη Βουλή, το κόστος των οποίων δεν έχει εγκριθεί από το κουαρτέτο προκειμένου να αποφευχθούν ανατροπές στην πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής.

Απλώς η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά, όχι πρώτη, έπραξε με τη γνωστή Αριστερή «κουτοπονηριά» κάνοντας ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι έχει εκχωρήσει τα «κλειδιά» στους δανειστές με το τρίτο Μνημόνιο.

Η κυβέρνηση όμως μπροστά στις αντιδράσεις, εντός και εκτός κομματικών τειχών, λόγω των αλλεπάλληλων σκληρών μέτρων που ψηφίζει αλλά και αυτών που πρόκειται να φέρει στη Βουλή, με τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό και την υπερφορολόγηση των αγροτών, πονηρά σκεπτόμενη και με αποκλειστικό στόχο να θολώσει τα νερά είχε αποφασίσει να καταθέσει στη Βουλή, εν αγνοία, των δανειστών το Παράλληλο πρόγραμμά της.

Για να «γλυκάνει» άλλωστε και τους βουλευτές της που σε λίγες ημέρες, λόγω των εορτών των Χριστουγέννων, θα βρεθούν στις περιφέρειές τους ώστε να μπορέσουν να αντικρούσουν τις «επιθέσεις» που θα δεχτούν για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Λογάριαζαν όμως και πάλι χωρίς τον ξενοδόχο.

Ένα πρόγραμμα με καθαρά κομματικό πρόσημο, για τα δικά … μας παιδιά, χωρίς έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, πώς μπορεί να «περάσει» κάτω από τη «μύτη» των δανειστών που παρακολουθούν τα πάντα;

Έτσι, το οικονομικό επιτελείο έβαλε όπισθεν ολοταχώς, προκειμένου να εκταμιευτεί το 1 δισ. ευρώ αλλά και για να γλυτώσει τα χειρότερα, ενώ για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις διαρρέει ότι το Παράλληλο Πρόγραμμα θα επανακατατεθεί ολοκληρωμένο έως τις 7 Ιανουαρίου στη Βουλή.

Συνεχίζει όμως να αποκρύπτει πώς θα καλυφθεί το όποιο «κόστος» του Προγράμματος, αφού μόνο παροχές περιλαμβάνει, με δεδομένο ότι τα «κουκιά» του προϋπολογισμού του 2016 είναι μετρημένα.

Εκτός βέβαια εάν βρει ισοδύναμα, όπως για να φτιάξει το δικό της κομματικό στρατό στο δημόσιο όπου οι αυξήσεις που θα δοθούν ανέρχονται σε 150 εκατ. ευρώ, χρήματα που δίδονται όμως με την «ευγενική χορηγία» των συνταξιούχων των οποίων οι επικουρικές συντάξεις περικόπτονται κατά 200 εκατ. ευρώ.

Σφυρίζουν… κλέφτικα, αλλά για το λογαριασμό κουβέντα

Κατά πάγια τακτική της φυσικά η συγκυβέρνηση, για να δικαιολογήσει την υποχώρησή της, επιχείρησε να ρίξει τα βάρη στους… άλλους, την Αντιπολίτευση.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών ότι οι καθημερινές αποτυχίες πρέπει να φορτώνονται στους «εχθρούς». Έτσι λοιπόν για την άτακτη υποχώρηση η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι: «Μετά την χθεσινή ανεύθυνη στάση και την αποχώρηση τριών κομμάτων από τη κοινοβουλευτική διαδικασία, με την ανυπόστατη καταγγελία ότι δήθεν το νομοσχέδιο που κατατίθεται με επείγουσα διαδικασία επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει το προϋπολογισμό, δημιουργήθηκαν εξίσου ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στην διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Κατόπιν αυτού ο Πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε στη Σύνοδο των Προέδρων την συνέχιση της συζήτησης του ν/σ, με την κανονική διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, στην αρχή του χρόνου. Το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε».

Διαβάστε ακόμη:

- Γ. Πλακιωτάκης: «O θησαυρός του κ. Τσίπρα ήταν άνθρακες»