Μονόδρομος για την ΕΚΤ η αύξηση ρευστότητας κατά 500 δισ. ευρώ
Bloomberg

Μονόδρομος για την ΕΚΤ η αύξηση ρευστότητας κατά 500 δισ. ευρώ

Οι ιθύνοντες της ΕΚΤ θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια παράδοξη κατάσταση αυτή την εβδομάδα, σημειώνει άρθρο του Bloomberg, καθώς όλοι αναμένουν από την Τράπεζα να ανακοινώσει μεγαλύτερη νομισματική τόνωση, την ώρα που τα «πυρομαχικά» τα οποία έχει ενεργοποιήσει απέχουν πολύ από το να έχουν εξαντληθεί.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η ΕΚΤ μέχρι σήμερα έχει χρησιμοποιήσει λιγότερα από το ένα τρίτο του πακέτου ύψους 750 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε τον Μάρτιο για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Ευρώπη. Με το συγκεκριμένο ρυθμό θα μπορούσε να περιμένει μέχρι τη συνεδρίαση του Ιουλίου ή και του Σεπτεμβρίου προτού κρίνει εάν το μέγεθος του προγράμματος ήταν αρκετό για να απορροφήσει το κρατικό χρέος που εξέδωσαν οι κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν την ύφεση.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, κάτι λιγότερο από την αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, η οποία αναμένεται ευρέως, θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ στην αγορά ανάλογο με εκείνο του Μαρτίου, όταν η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως δεν θα ενεργούσε προκειμένου να στηρίξει τις αγορές ομολόγων.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται ότι  η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών σε μια έρευνα του Bloomberg, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι αναμένει από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων κατά 500 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Την ίδια ώρα όμως, εντείνεται η προοπτική ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες να προτιμήσουν να καθυστερήσουν την απόφαση.

Σύμφωνα με το άρθρο, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ενώ τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει, η ανάκαμψη θα είναι οδυνηρά αργή. Άλλωστε, ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας PMI που δημοσιεύθηκε χτες, Τετάρτη, παρόλο που κατέγραψε αύξηση σε υψηλό τριών μηνών για τον Μάιο, παράλληλα έδειξε ότι ο περιορισμός επιβραδύνθηκε χωρίς να σταματήσει εντελώς. Παράλληλα, τα στοιχεία για την αγορά εργασίας έδειξαν ότι βασική αιτία που δεν αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας ήταν τα προγράμματα αναστολών.

Καταλήγοντας, το Bloomberg παραθέτει τα λόγια του Πιετ Κρίστιανσεν, οικονομολόγου της Danske Bank ότι οι ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες θα μπορούσαν σκεφτούν «ας περιμένουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσουν οι οικονομίες καθώς βγαίνουν από το lockdown πριν δεσμευτούμε σε περισσότερα». Αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν πραγματικά σημαντικοί κίνδυνοι και δεν νομίζω ότι η ΕΚΤ αντέχει να καθυστερήσει».