Μισή δουλειά για το Ελληνικό - Η Κονιόρδου υπέγραψε μόνο την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου

Μισή δουλειά για το Ελληνικό - Η Κονιόρδου υπέγραψε μόνο την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου

Στην υπογραφή της απόφασης κήρυξης μέρους της έκτασης του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου και συγκεκριμένα των 280 στρεμμάτων που είχε εισηγηθεί το ΚΑΣ προ τριών εβδομάδων, προχώρησε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το άλλο μεγάλο θέμα που αφορά τα ύψη όσων κτιρίων ανεγερθούν στην έκταση.

Συγκεκριμένα η υπουργός αποδέχθηκε τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ για κήρυξη ως αρχαιολογικών ζωνών σχεδόν 300 διάσπαρτων μέσα στην έκταση του πρώην αεροδρομίου, ανάμεσα στα οποία ο λόφος Χασάνη περιοχή πέριξ του αμαξοστασίου του Τραμ και ένα τμήμα κοντά στου Τράχωνες.

Δεν έβαλε ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, την υπογραφή της στη δεύτερη επίμαχη απόφαση που εκκρεμεί εδώ και καιρό και η οποία αφορά την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ), όπως και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του επενδυτικού σχεδίου που αφορούν αυτό καθεαυτό το επενδυτικό σχέδιο της κοινοπραξία στο πρώην αεροδρόμιο, ζήτημα το οποίο έχει κολλήσει εδώ και καιρό σε μία διαφορά... 40-50 μέτρων για τα ύψη των κτιρίων που θα ανεγερθούν στο πρώην αεροδρόμιο. Πρόκειται για την απόσταση που χωρίζει το σχέδιο του επενδυτή, το οποίο προβλέπει έξι ουρανοξύστες ύψους 200 μέτρων έκαστος, με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ ότι κανένα από τα κτίρια που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό δεν πρέπει να υπερβαίνει το ύψος των 156 μέτρων της Ακρόπολης.

Το επίμαχο ζήτημα εκκρεμεί εδώ και καιρό παρότι οι εκπρόσωποι των δανειστών, στις συναντήσεις που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα με την ελληνική κυβέρνηση, ζήτησαν να απεγκλωβιστούν οι υπηρεσίες από την «υψοφοβία» τους. Ούτε και φάνηκε να πείθονται από το επιχείρημα του ΥΠΠΟΑ ότι η υπουργός αναζητά την κατάλληλη λεκτική διατύπωση προκειμένου η απόφασή της να παρακάμπτει το επίμαχο σημείο του ΚΑΣ και να μην θέτει περιορισμούς στη δόμηση.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι η κ. Κονιόρδου τον τελευταίο καιρό πιέζεται από παντού. Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση της έχει διαμηνύσει να τελειώνει με την εκκρεμότητα του Ελληνικού και να βρει τη χρυσή τομή με το θέμα των υψών των κτιρίων. Από την άλλη, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) την έχει εγκαλέσει με ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα για «αδικαιολόγητη καθυστέρηση» να υπογράψει τις αποφάσεις για το Ελληνικό, ζητώντας της ταυτόχρονα να μην τολμήσει να αλλάξει τα ύψη.

Σε εκείνη μάλιστα την ανακοίνωσή του, ο ΣΕΑ ζητούσε από την υπουργό οι αποφάσεις της να γίνουν χωρίς αλλαγές ή διαφορετικές διατυπώσεις σε σχέση με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, προσθέτοντας μάλιστα ότι έχει ζητήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Συμβουλίου, ώστε να ελέγξει την εγκυρότητα των όσων θα υπογράψει η κ. Κονιόρδου.

Γιώργος Φιντικάκης