Μήνυση κατά Citi από hedge fund που πτώχευσε το 2008

Μήνυση κατά Citi από hedge fund που πτώχευσε το 2008

Σύμφωνα με το «Bloomberg» μήνυση κατά του ομίλου Citigroup υπέβαλλε hedge fund που πτώχευσε κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και κατηγορεί τον όμιλο ότι υποτίμησε τα περιουσιακά του στοιχεία.

Το Millennium Global Emerging Credit Fund, που σημείωσε ζημίες ύψους σχεδόν 1 δισ. δολαρίων, κατηγορεί τη Citigroup ότι έκλεισε θέσεις του εσπευσμένα και με αποτιμήσεις που δεν αντανακλούσαν την κατάσταση στην αγορά, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν τον Οκτώβριο και δόθηκαν στην δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα. Η εταιρεία που ανέλαβε την εκκαθάριση του fund ζητάει για λογαριασμό του αποζημίωση ύψους 53 εκατ. δολαρίων.

To Millennium Global Investments Ltd., με έδρα το Λονδίνο που ιδρύθηκε από το πρώην στέλεχος της Goldman Sachs Group Inc., Michael Huttman, εκκαθάρισε το Global Emerging Credit Fund τον Οκτώβριο του 2008, όταν οι δανειστές απέσυραν την πίστωση. Ο διαχειριστή του ταμείου, Michael Balboa, καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης πέρσι για το φούσκωμα της αξίας του δημόσιου χρέους της Νιγηρίας στο χαρτοφυλάκιό της.

Στην υπεράσπισή του ο όμιλος Citigroup υποστήριξε πως οι θέσεις αυτές αφορούσαν χρέος της Σρι Λάνκα και της Ουγκάντα, καθώς και ομόλογα μιας εταιρείας ζάχαρης στη Ζάμπια και μιας βιομηχανίας μπίρας από τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Τονίζει, μάλιστα, πως οι θέσεις αυτές δεν ήταν ρευστοποιήσιμες και ήταν δύσκολο να αποτιμηθούν ακόμη και σε καλές εποχές της αγοράς. Παραδέχεται, πάντως, πως ήταν εσφαλμένες ορισμένες αποτιμήσεις θέσεων του εν λόγω fund, αλλά πολύ λιγότερο από όσο ισχυρίζεται το Millennium

Αξιωματούχοι της KPMG στις Βερμούδες, που ανέλαβαν την εκκαθάριση του ταμείου, αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ ο όμιλος Citigroup ανέφερε σε δήλωσή του ότι «υπερασπίζεται σθεναρά» τις θέσεις του.

Η Citigroup «παρέλειψε να χρησιμοποιήσει εμπορικά λογικές διαδικασίες» όταν τερμάτισε τις θέσεις τον Οκτώβριο του 2008, υποστηρίζει το Millennium. Όταν οι 51 ανοικτές συναλλαγές έκλεισαν, η τράπεζα συμφώνησε να καταβάλει στο Millennium περίπου 6,8 εκατομμύρια δολάρια.

Οι επενδυτές στο Global Emerging Credit Fund μήνυσαν το Millennium σε μια αγωγή στην Νέα Υόρκη το 2012. Η υπόθεση διευθετήθηκε το 2014, με τους επενδυτές να λαμβάνουν περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια.