Μήνυμα Κομισιόν στην Ιρλανδία: Βρείτε τα 13 δισ. ευρώ από τους απλήρωτους φόρους της Apple

Μήνυμα Κομισιόν στην Ιρλανδία: Βρείτε τα 13 δισ. ευρώ από τους απλήρωτους φόρους της Apple

Η ΕΕ προσέφυγε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο κατά της Ιρλανδίας τον προηγούμενο Οκτώβριο για αποτυχία στο να ανακτήσει το ποσό από τον τεχνολογικό κολοσσό, τότε που γνωστοποιήθηκε πως η Apple είχε ωφεληθεί από παράνομα φορολογικά προνόμια στην Ιρλανδία τον Αύγουστο του 2016. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε. η ανάκτηση των χρημάτων θα έπρεπε να διαρκέσει περίπου 4 μήνες από τη στιγμή που η επιτροπή εξέδωσε την απόφασή της.

«Κατά τη γνώμη μας, η ανάκτηση του ποσού έχει κρατήσει πάρα πολύ. Αλλά από ό,τι ακούω από τους Ιρλανδούς, πλησιάζουν στο στόχο τους. Οπότε, φυσικά και ελπίζουμε ότι σύντομα η ανάκτηση θα μπορέσει να συμβεί στην ολότητά της, διότι αν αυτό συμβεί, θα αποσύρουμε την προσφυγή που έχουμε ασκήσει στα δικαστήρια», σημείωσε η Vestager.

Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την προηγούμενη βδομάδα ότι η Ιρλανδία υπολογίζει πόσα χρήματα πρέπει να πληρώσει η Apple καθώς και ότι οι υπολογισμοί θα έπρεπε να γίνουν πριν το τέλος του Απριλίου. Μέχρι στιγμής, οι ιρλανδικές αρχές έχουν δηλώσει ότι οι υπολογισμοί τους είναι κοντά σε αυτούς της επιτροπής, δηλαδή κοντά στα 13 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το 2016 ζητήθηκε από την Apple να πληρώσει το ποσό ρεκόρ αφότου η ευρωπαϊκή επιτροπή ανακάλυψε ότι μια φορολογική συμφωνία ανάμεσα στην εταιρεία και τις φορολογικές αρχές της Ιρλανδίας παραβίαζε νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.