Μήνυμα από την εφορία σε 200.000 ιδιοκτήτες που δεν αποζημιώθηκαν από το κράτος

Μήνυμα από την εφορία σε 200.000 ιδιοκτήτες που δεν αποζημιώθηκαν από το κράτος

Μήνυμα από την εφορία θα λάβουν σήμερα περίπου 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν συμπλήρωσαν σωστά τη δήλωση Covid. Οσοι από τους ανωτέρω ιδιοκτήτες αναγκάσθηκαν να προχωρήσουν σε μείωση του μισθώματος κατά 40% των ενοικίων που εισέπραξαν δεν έχουν αποζημιωθεί από το κράτος με έκπτωση 30% για τα ενοίκια που απώλεσαν.

Το 50% των ιδιοκτητών που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια  κατά το διάστημα Μαρτίου - Αυγούστου 2020 εντοπίστηκε να έχει υποβάλει τη δήλωση Covid στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έχοντας ωστόσο υποπέσει σε σοβαρά λάθη ή σε παραλείψεις, εξαιτίας των οποίων η εφορία δεν προχώρησε στην αναγνώριση της έκπτωσης φόρου 30% για τα ενοίκιά που έχασαν. Στους 200.000ιδιοκτήτες βεβαιώθηκε από τη φορολογική διοίκηση κανονικά ο ΕΝΦΙΑ του 2020, χωρίς καμία μείωση λόγω υπολογισμού εκπτώσεων φόρου βάσει δηλώσεων Covid, καθώς και ο φόρος εισοδήματος.

Η ΑΑΔΕ εντόπισε τα λάθη και τις παραλείψεις, κατά την επεξεργασία των δηλώσεων των συγκεκριμένων ιδιοκτητών, και θα αρχίσει από σήμερα να στέλνει μηνύματα στους φορολογούμενους με οδηγίες  στο λογαριασμό τους στο Τaxisnet ώστε να διορθώσουν τα λάθη ή παραλείψεις προκειμένου να κερδίσουν την έκπτωση φόρου.

Οι περιπτώσεις λαθών και παραλείψεων που εντόπισε η εφορία αφορούν κυρίως στα εξής:

- Υποβολή δήλωσης Covid, χωρίς να είναι σε ισχύ συμφωνία μίσθωσης, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων.

- Ασυμφωνία μηνιαίου μισθώματος και αρχικού ποσού δήλωσης Covid.

- Μη συμπλήρωση στη δήλωση Covid του είδους της μίσθωσης (π.χ. επαγγελματική).

Επίσης, θα ζητηθούν διευκρινίσεις σε περιπτώσεις ασυμφωνιών που έχουν εντοπιστεί σε δηλώσεις Covid που έχουν υποβληθεί από περισσότερους από έναν συνιδιοκτήτες. Στόχος είναι η έκπτωση που αναλογεί στο συνολικό μηνιαίο μίσθωμα να μην υπολογίζεται στο 100% για κάθε έναν από τους συνιδιοκτήτες, αλλά να περιορίζεται ώστε, για κάθε συνιδιοκτήτη, να είναι ανάλογη με το ποσοστό συνιδιοκτησίας του. Π.χ. σε μηνιαίο ενοίκιο 1.000 ευρώ που μειώθηκε αναγκαστικά κατά 40%, δηλαδή κατά 400 ευρώ, και αφορά σε ακίνητο 4 συνιδιοκτητών, καθενός εκ των οποίων το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 25%, η έκπτωση φόρου, η οποία ισοδυναμεί με το 30% του ποσού των 400 ευρώ, δηλαδή με το ποσό των 120 ευρώ, να μην ισχύσει ολόκληρη για κάθε έναν από τους συνιδιοκτήτες και όλοι μαζί να τύχουν έκπτωσης 480 ευρώ (4 Χ 120 ευρώ), αλλά να μοιραστεί στον καθέναν κατά το ποσοστό συνιδιοκτησίας του, δηλαδή κατά το 25%, και να περιοριστεί στα 30 ευρώ ανά συνιδιοκτήτη (120 Χ 25%).

Από τη στιγμή που οι δηλώσεις Covid θα επανυποβληθούν χωρίς λάθη ή παραλείψεις, οι ιδιοκτήτες θα κατοχυρώσουν τις εκπτώσεις φόρων που δικαιούνται και τα ποσά των εκπτώσεων αυτών θα αφαιρεθούν από τις επόμενες μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2020.