8ος χρόνος, ημέρα 2280η
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022

Microsoft - Deutsche Telekom: Γιατί επενδύουμε στην Ελλάδα

Microsoft - Deutsche Telekom: Γιατί επενδύουμε στην Ελλάδα

Τους λόγους για τους οποίους επένδυσαν στην Ελλάδα ανέλυσαν κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού συνεδρίου «Reinventing Greece» που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, ο Robert Hauber, CFO Europe της Deutsche Telekom και ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα. Όπως τόνισαν η χώρα διαθέτει μια μοναδική αναπτυξιακή δυναμική και γεωπολιτική θέση ενώ έχει καταγράψει άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος ανέφερε τρεις παράγοντες που οδηγούν τη Microsoft στην υλοποίηση επενδύσεων στη χώρα μας. Ο πρώτος είναι η γεωπολιτική της θέση. «Τα κέντρα δεδομένων χρειάζεται να βρίσκονται κοντά σε χώρες και να στηρίζουν διάφορες περιοχές» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο δεύτερος λόγος είναι η πρόσβαση στην ενέργεια. «Έχουμε δεσμευθεί έως το 2025, όλα τα κέντρα δεδομένων να λειτουργούν 100% με πράσινη ενέργεια. Η Ελλάδα έχει πρόσβαση σε πράσινες μορφές ενέργειας» τόνισε και προσέθεσε πως «υπάρχουν μοναδικές ευκαιρίες στην Ελλάδα στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Έχουν γίνει σε ελάχιστους μήνες μεγάλα βήματα».

Ο ίδιος αισθάνεται δικαιωμένος για την απόφαση της Microsoft να επενδύσει στην Ελλάδα, καθώς «υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα. Βλέπουμε τους δέικτες μετασχηματισμού ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Στο δημόσιο τομέα έχουν γίνει άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό».

Σε σχέση με τον ανταγωνισμό που μπορεί να προκύψει μεταξύ των χωρών για τα κέντρα δεδομένων, ο Θ. Μιχαλόπουλος υπογράμμισε πως «δεν πρόκειται να υπάρξει έντονος ανταγωνισμός. Και αυτό γιατί έχουμε αποφασίσει να επενδύσουμε σε αρκετές χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Βέγλιο, ένα κέντρο δεδομένων που είναι πολύ σημαντικό για εμάς».

Από τη μεριά του ο Robert Hauber, τόνισε πως «ο ΟΤΕ πλέον είναι το στολίδι της Deutsche Telekom, και γύρισε το χρόνο πίσω αναφέροντας τους προβληματισμούς που είχε η εταιρεία να επενδύσει στην Ελλάδα το 2008

«Μετά την επένδυσή μας ξεκίνησε δυστυχώς η οικονομική κρίση από τη Lehman Brothers. Επηρεάστηκαν οι τιμές των μετοχών και εκείνη την περίοδο θυμάμαι πως εξετάζαμε τους φακέλους και τα οικονομικά δεδομένα. Δεν ήταν καλή εποχή για επενδύσεις. Πολλές εταιρείες τότε έφευγαν από την Ελλάδα. Υπήρχαν πολλά σκαμπανεβάσματα. Πήραμε το ρίσκο όμως και βλέπουμε τεράστια δυναμική ανάπτυξης της οικονομίας. Ο ΟΤΕ αποτελεί το στολίδι της Deutsche Telekom και θα συνεχίσουμε να επενδύσουμε στη χώρα» τόνισε ο CFO της Deutsche Telekom.