Μια... πρώτη γεύση των περικοπών-μαμούθ στις συντάξεις

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015, 00:04 - Τελευταία ενημέρωση: 00:13
-A +A
Μια... πρώτη γεύση των περικοπών-μαμούθ στις συντάξεις

Γράφει ο Ασφαλιστικός

Περικοπές ύψους 1,4 δισ. ευρώ εντός του 2016, εκ των οποίων τα 688 εκατ. ευρώ θα αφορούν τις νέες περικοπές στις συντάξεις μέσω του επαναϋπολογισμού τους, φέρνει το νέο ασφαλιστικό, η ψήφιση του οποίου μετατίθεται για το Δεκέμβριο.

Την πρώτη γεύση των περικοπών στις συντάξεις το νέο έτος δίνει ο νέος προϋπολογισμός.

Ειδικότερα:

- Από τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης που, όπως υπογραμμίζεται, θα αποκαταστήσει μέσω ενιαίων κανόνων (δηλαδή νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης) «την ισότητα και την αλληλεγγύη τόσο μεταξύ των παλαιών όσο και μεταξύ παλαιών και νέων ασφαλισμένων», προβλέπεται να εξοικονομηθούν 685 εκατ. ευρώ (172 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο και 513 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του ιδιωτικού τομέα).

-Από την εφαρμογή συντελεστή μείωσης στα εφάπαξ θα εξοικονομηθούν 134,3 εκατ. ευρώ.

-Θα «κοπούν» 223 εκατ. ευρώ από δικαιούχους του ΕΚΑΣ.

-Θα περικοπούν 40,7 εκατ. ευρώ από κοινωνικούς πόρους.

-Θα αυξηθούν κατά 102 εκατ. ευρώ οι εισφορές των αγροτών στον ΟΓΑ στο πλαίσιο της αλλαγής του «χάρτη» των ασφαλιστικών εισφορών

Συνολικά, από τα μέτρα του 2015 και του 2016 οι περικοπές θα φτάσουν τα 1,838 δισ. ευρώ.

Τονίζεται ότι για το 2016, προβλέπεται έλλειμμα ύψους 2,121 δισ. ευρώ για τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ). Για το τρέχον έτος προβλέπεται ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στα 1,302 δισ. ευρώ, υψηλότερο κατά 334 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το έλλειμμα 968 εκατ. ευρώ που είχε καταγραφεί κατά το 2014.

Στο μεταξύ, προς τα μέσα Δεκεμβρίου μετατίθεται η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού. Την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος θα παρουσιάσει την πρόταση του στο Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής και στη συνέχεια θα συνέλθουν τα κυβερνητικά όργανα. Η κυβερνητική πρόταση θα τεθεί στις αρχές Δεκεμβρίου σε διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής του κουαρτέτου οι οποίοι ζητούν άμεσες δραστικές περικοπές.

Συνολικά, καταγράφονται μέτρα ύψους 1,4 δισ. ευρώ από το ασφαλιστικό, εντός του 2016 εκ των οποίων τα 688 εκατ. ευρώ θα αφορούν τις νέες περικοπές στις συντάξεις μέσω του επαναϋπολογισμού τους.

Στα μέτρα για το ασφαλιστικό που ‘κλείδωσαν’’ είναι ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων(και των σημερινών συνταξιούχων) με βάση την ηλικία που αποχώρησαν οι ασφαλισμένοι, τον χρόνο ασφάλισης που είχαν και το ύψος της σύνταξης που πήραν σε σχέση με τον μισθό του.

Ειδικός αλγόριθμος θα χρησιμοποιηθεί για τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων, με στόχο να εξοικονομηθούν από 700 εκατ. ευρώ για το 2016. Οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες στην περίπτωση ασφαλισμένων σε ειδικά ταμεία, που είχαν υψηλούς μισθούς, λίγα έτη ασφάλισης και υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης.

Βασικός κανόνας για την αναπροσαρμογή των συντάξεων θα είναι η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους τους συνταξιούχους, τους εν ενεργεία και τους μελλοντικούς.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 19/10/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα