Μια ματιά στην εταιρεία με την μεγαλύτερη αξία στον κόσμο

Μια ματιά στην εταιρεία με την μεγαλύτερη αξία στον κόσμο

Της Μαίρης Βενέτη

Μετά από τουλάχιστον τρία χρόνια σχεδιασμού και ουκ ολίγες καθυστερήσεις και αναβολές, η Σαουδική Αραβία  ανακοίνωσε επιτέλους την Κυριακή την πρόθεσή της να προχωρήσει στην πολυαναμένομενη δημόσια προσφορά των μετοχών της Aramco, μια IPO που θα αποτελεί και τον βασικό πυλώνα για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του πρίγκιπα Mohammed bin Salman.

Η Σαουδική Αραβία δεν έχει ανακοινώσει πόσες μετοχές της Aramco θα πουλήσει ακριβώς, ωστόσο έχει δώσει ένα εύρος πέριξ του 1% με 2% των μετοχών της που διαπραγματεύονται στον εγχώριο δείκτη, για να αντλήσει από 20 έως 40 δισ. δολάρια.

Η αποτίμηση της εταιρείας παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο.

Ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman. έχει τοποθετήσει στο πρόσφατο την αποτίμηση της Aramco στα 2 τρισ. δολάρια.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αναλυτές της Bernstein ενστερνίζονται ένα «εύρος τιμών εύλογης αξίας» μεταξύ 1,2 τρισ. και 1,5 τρισ. δολαρίων.

Με διευρυμένο το άνω εύρος κινούνται οι εκτιμήσεις της Bank of America Merrill Lynch, καθώς υπολογίζει ότι η πετρελαϊκή εταιρεία αξίζει 1,2 -2,3 τρισ. δολ.

Η Goldman Sachs πιο συγκεκριμένα, εκτιμά την αποτίμηση από 1,6 έως 2,3 τρισ. δολ. με την τιμή πετρελαίου στα 64,50 το βαρέλι για το 2019 και στα 60 δολ/βαρέλι το διάστημα 2020 -2023.

Υπομονή λοιπόν μέχρι τις 9 Νοεμβρίου όπου θα εκδοθεί το ενημερωτικό δελτίο, ενώ υπόψιν ότι η μετοχή θα αρχίσει να διαπραγματεύεται στην εγχώρια χρηματαγορά της Σαουδικής Αραβίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Στα αποτελέσματα α' εξαμήνου η Aramco λόγω των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου. ανακοίνωσε καθαρά έσοδα 46,9 δισ. δολάρια έναντι των 53 δισ. δολαρίων την ίδια περσινή περίοδο.

Ανακοίνωσε επίσης τη διανομή έκτακτου μερίσματος 20 δισ. δολ. στον βασικό της μέτοχο, το βασίλειο τη Σαουδικής Αραβίας.

Στο εννεάμηνο τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 68 δισ. δολάρια, ενώ τα αποθέματα της είναι τεράστια καθώς αγγίζουν τα 263 δισ. βαρέλια πετρελαίου και τα 320 κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Στα συν το γεγονός ότι έχει χαμηλό επίπεδο χρέους, ενώ ταυτόχρονα κατέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα ρευστού –ήτοι 43 δισ. ευρώ- μεταξύ των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική για το 2018.

Μπορεί να μη φτάνει το ρεκόρ της Apple- 245 δισ. δολάρια – ή της Microsoft – 128 δισ. δολάρια- αλλά σίγουρα παραμένει ένα δυνατό ατού.

Ο σκεπτικισμός βέβαια όσον αφορά τη συγκεκριμμένη IPO –πέραν του μυστηρίου της αποτίμησης- έγκειται στο γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα προσανατολίζεται σ' έναν κόσμο χωρίς πετρέλαιο.

Αυτό όμως δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη.

Περιθώρια «ζωής» τουλάχιστον μέχρι το 2030

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της πολυεθνικής BP στην καθιερωμένη έκθεσή της για τον ενεργειακό τομέα «BP Energy Outlook 2019», η παραγωγή και η ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο έως το 2030.

Ας δούμε όμως επιγραμματικά τα ενδιαφέροντα σημεία της έκθεσης της BP, η οποία βασίστηκε σε εναλλακτικά σενάρια ζήτησης ενέργειας, με βασικότερο εκείνο της μετάβασης.

Σύμφωνα με το τελευταίο, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου παγκοσμίως προκαλεί την αύξηση της ζήτησης ενέργειας κατά περίπου ένα τρίτο, η οποία προέρχεται από την Ινδία, την Κίνα και ευρύτερα την Ασία.
(σ.σ: Οι περιοχές αυτές αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα της αύξησης).

Παρά την αύξηση της ζήτησης ενέργειας, περίπου τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού το 2040 εξακολουθούν να ζουν σε χώρες όπου η μέση κατανάλωση ενέργειας ανά άτομο είναι σχετικά χαμηλή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «περισσότερη ενέργεια».

Η ενέργεια που καταναλώνεται στη βιομηχανία και στα κτίρια αντιπροσωπεύει περίπου 3/4 της αύξησης της ενεργειακής ζήτησης.

Από την άλλη, η αύξηση της ζήτησης από τις μεταφορές επιβραδύνεται απότομα καθώς βελτιώνεται η αποδοτικότητα των οχημάτων.

Μάλιστα η BP εκτιμά ότι το μερίδιο των επιβατικών οχημάτων που τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια αυξάνεται σε περίπου 25% έως το 2040.

Οι ΑΠΕ, με μερίδιο περίπου 30%, και το φυσικό αέριο με 20%, θα είναι οι δύο κυρίαρχες μορφές παραγωγής ενέργειας, αλλά από το 2040 και μετά.

Ως εκ τούτου, ζήτηση για πετρέλαιο και άλλα υγρά καύσιμα αυξάνεται έως το 2030 και μετά ξεκινάει η σταδιακή εξομάλυνση.

Η BP μάλιστα στο σημείο αυτό υποστηρίζει ότι η αύξηση της παραγωγής κυριαρχείται μεν αρχικά από το πετρέλαιο των ΗΠΑ, αλλά εν συνεχεία η παραγωγή του ΟΠΕΚ θα αυξηθεί.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, αναπτύσσεται δυναμικά, με τη συνδρομή της συνεχούς διείσδυσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η έκθεση τελειώνει με την εκτίμηση ότι η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα σε γενικές γραμμές θα παραμείνει σταθερή, με την πτώση στην κατανάλωση από την Κίνα και τον ΟΟΣΑ να αντισταθμίζεται από τις αυξήσεις στην Ινδία και την Ασία.

Γι' αυτό άλλωστε θα παραμένει ζητούμενο μια ολοκληρωμένη πολιτική όσον αφορά το στόχο του «λιγότερου άνθρακα».

Ένα ζητούμενο στο οποίο θα συμμετέχει άλλωστε και η Aramco.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο ιδανική χώρα για ανανεώσιμες πηγές από την Σαουδική Αραβία, από τη στιγμή, που έχουμε τόσο ήλιο και διαθέσιμη γη» σχολίαζε από το 2016 ο τότε υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Αλί Αλ Ναΐμι.

Μπορεί η Aramco να προβλέπει πολύ πιο αργά από την BP την έλευση της εποχής χωρίς πετρέλαιο- σε περίπου 48 χρόνια από σήμερα-, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εξαγωγός χώρα στον κόσμο δεν προετοιμάζεται για ένα μέλλον χωρίς ενεργειακό αποτύπωμα.

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε διαθέτει και ένα τεράστιο απόθεμα πέριξ των 320 κυβικών ποδιών φυσικού αερίου.


*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες