Μια ανάσα από το 100% του ΑΕΠ έφτασε το δημόσιο χρέος της Γαλλίας το β' τρίμηνο

Μια ανάσα από το 100% του ΑΕΠ έφτασε το δημόσιο χρέος της Γαλλίας το β' τρίμηνο

Μια ανάσα από το 100% του ΑΕΠ βρίσκεται πλέον το δημόσιο χρέος της Γαλλίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Insee που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, το χρέος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο τέλος του δευτέρου τριμήνου στα 2,23 τρισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 99,2% του ΑΕΠ, έχοντας αυξηθεί σε σύγκριση με το 98,8% του πρώτου τριμήνου.

Βασικός υπεύθυνος για την εξέλιξη αυτή ήταν η αύξηση κατά 31 δις του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία υπερκάλυψε τις μειώσεις στο χρέος των τοπικών αρχών και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Την ίδια στιγμή, στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 1,1% σε ετήσια βάση, έναντι 1% τον Αύγουστο. Σε μηνιαία βάση, τον ίδιο μήνα καταγράφηκε υποχώρηση της τάξης του 0,1%. Σε κάθε περίπτωση, ο πληθωρισμός παραμένει μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Επίσης, τον Αύγουστο καταγράφηκε απρόσμενη υποχώρηση στις καταναλωτικές δαπάνες, κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, διαψεύδοντας τους αναλυτές που ανέμεναν αύξηση κατά 0,1%.

Φωτογραφία SOOC