Μέτρα τόνωσης της μεσαίας τάξης σχεδιάζει η κυβέρνηση

Μέτρα τόνωσης της μεσαίας τάξης σχεδιάζει η κυβέρνηση

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Διάφορες ομάδες εργασίας έχουν συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών που σχεδιάζουν και μελετούν τρόπους μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας. Μία από τις ομάδες εξετάζει την ενίσχυση της μεσαίας τάξης, ειδικά των μισθωτών που ανήκουν σε αυτήν. Η ποσοτικοποίηση των μέτρων που ενσωματώθηκαν στον τελευταίο φορολογικό νόμο ουσιαστικά άφησαν εκτός ελαφρύνσεων τους εργαζομένους με μηνιαίες καθαρές αποδοχές της τάξεως των 1.500-2.500 ευρώ. Από το πακέτο των 1,2 δισ. ευρώ λιγότερο από το 5% κατευθύνθηκε σε αυτή την κατηγορία των φορολογουμένων.

Παρά την προσπάθεια να βαφτιστούν μεσαία τάξη ομάδες με πολύ χαμηλά εισοδήματα, στην κυβέρνηση αναζητούν τρόπους αύξησης των εισοδημάτων τους. Η εντολή από το Μαξίμου προς το οικονομικό επιτελείο είναι να εξευρεθούν πόροι για να τονωθεί η μεσαία τάξη που τα χρόνια της κρίσης σήκωσε στους ώμους της την δημοσιονομική προσαρμογή. Μάλιστα, είναι η τάξη που γύρισε την πλάτη της στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύοντας ότι η ΝΔ θα αντιληφθεί τα λάθη που οδήγησαν στην υπερφορολόγηση των εισοδημάτων πάνω από 1.500 ευρώ μηνιαίως.

Αυτό που έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δεν αποκλείεται ταυτόχρονα να μειωθούν περαιτέρω οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών. Κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει πως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι το μέτρο με τον μεγαλύτερο «πολλαπλασιαστή», δηλαδή προκαλεί το μεγαλύτερο δυνατό αναπτυξιακό αποτέλεσμα στην οικονομία συγκριτικά με τις υπόλοιπες εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Ωστόσο, είναι και ένα από τα πιο «ακριβά» μέτρα, καθώς κάθε μονάδα μείωσης των εισφορών απαιτεί δημοσιονομικό χώρο 300-350 εκατ. ευρώ. Από τον προσεχή Ιούλιο, οι εισφορές θα μειωθούν κατά 0,9% και το όφελος θα το μοιραστούν εργοδότες και εργαζόμενοι. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ευνοεί οριζόντια το σύνολο των μισθωτών αλλά και τους εργοδότες. Πρόκειται για «καθαρή» ένεση στο εισόδημα, καθώς από την επομένη της εφαρμογής οι εργαζόμενοι βλέπουν αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους.

Λίγο νωρίτερα τον Ιούνιο αναμένεται να μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης για 2,3 εκατομμύρια φορολογουμένους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που εξοικονομηθούν οι σχετικοί πόροι και εφόσον είναι το σενάριο που θα αποφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή τόνωση για την μεσαία τάξη.

Ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει (θα διαπιστωθεί τον Μάιο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης) θα αποφασισθεί πόσο και πότε θα πραγματοποιηθεί η μείωση. Είναι εξαιρετικά πιθανό οι μειώσεις να αφορούν και τα εισοδήματα του 2019 αλλά και του 2020.