7ος χρόνος, ημέρα 2230η
Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2021

Μέτρα για τη στήριξη των εξαγωγών ζητά ο Κ. Μίχαλος

Μέτρα για τη στήριξη των εξαγωγών ζητά ο Κ. Μίχαλος

Την αύξηση των εξαγωγών ως μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να αποκατασταθεί το βιοτικό επίπεδο που διατηρούσε η χώρα έως το 2009, περιέγραψε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος, σε εκδήλωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Ειδικότερα, ο κ. Μίχαλος ζήτησε μέτρα για τη στήριξη των εξαγωγών ώστε να αυξηθούν κατά περίπου μιάμιση φορά τα έσοδά της Ελλάδας από εξαγωγικές δραστηριότητες. Μιλώντας σε εκδήλωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι το μόνο ίσως θετικό μήνυμα κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν το γεγονός ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις άρχισαν να στρέφονται εκτός συνόρων, για να αναζητήσουν ευκαιρίες ανάπτυξης, επιδιώκουν διεθνείς συνεργασίες και προσαρμόζουν σταδιακά την παραγωγή και τα μοντέλα λειτουργίας τους στις απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς.

 «Η υπερπροσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα χρόνια απέδωσε καρπούς. Ωστόσο, είναι πια εμφανές ότι κανείς δεν μπορεί να παλεύει επ'' άπειρον, πατώντας σε κινούμενη άμμο. Κανείς δεν μπορεί να παλεύει επ'' άπειρον, μέσα σε ένα εχθρικό οικονομικό περιβάλλον, που αντί να βελτιώνεται γίνεται όλο και πιο δύσκολο», υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος.

 Αναφορικά με τη φετινή εξαγωγική επίδοση, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ επεσήμανε ότι η αισθητή άνοδος που καταγράφεται για τον Σεπτέμβριο φαίνεται να περιορίζει τις απώλειες σε επίπεδο έτους. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η ανησυχία και ο προβληματισμός παραμένουν, καθώς «δεν είναι αρκετή μία αύξηση, η οποία στηρίζεται αποκλειστικά στην υπερπροσπάθεια των εξαγωγέων και εξαρτάται από συγκυριακούς παράγοντες, αλλά η χώρα χρειάζεται ένα εξαγωγικό άλμα».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ επανέλαβε το αίτημα για μείωση φόρων, βελτίωση των όρων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων με αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, αναβάθμιση των φορέων εξωστρέφειας κ.ά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ