MetLife: Πώς μπορεί μία επιχείρηση να συγκρατήσει τα έξοδά της και ταυτόχρονα να στηρίξει τους εργαζόμενούς της

MetLife: Πώς μπορεί μία επιχείρηση να συγκρατήσει τα έξοδά της και ταυτόχρονα να στηρίξει τους εργαζόμενούς της

Τα ομαδικά προγράμματα ασφάλισης μπορούν να «λύσουν» τα χέρια των εργοδοτών

Η πανδημία που όλοι βιώνουμε έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα και νέες προκλήσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ο μεγαλύτερος «γρίφος» που καλούνται να λύσουν είναι ο τρόπος που θα καταφέρουν να συγκρατήσουν τα έξοδά τους και ταυτόχρονα να διατηρήσουν ικανοποιημένους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενές τους, απαντώντας και στις δικές τους ανάγκες αποτελεσματικά. Σε αυτό το καθεστώς αβεβαιότητας η ομαδική ασφάλιση αναδεικνύεται σε στρατηγικό εργαλείο, το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους.

Επιτρέπει στους εργοδότες να διαμορφώσουν μια ελκυστική πρόταση αξίας και να διατηρήσουν τα ικανά στελέχη τους, να δείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τους ανθρώπους τους, κερδίζοντας με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη τους και κινητοποιώντας την παραγωγικότητά τους. Ενισχύει, παράλληλα, την εταιρική φήμη, αποτελώντας τεκμήριο υψηλού επαγγελματισμού και εφαρμογής υπεύθυνων πολιτικών διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.

Τα ομαδικά προγράμματα είναι ένας «έξυπνος» τρόπος για τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να προετοιμαστούν ώστε να έχουν μία ομαλή μετάβαση στην επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με την Έρευνα τάσεων στις Ομαδικές Πωλήσεις (Employee Benefits Trends Study) που η MetLife διεξήγαγε στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, 2 στους 3 εργαζόμενους δήλωσαν ότι αισθάνονται πολύ περισσότερο αγχωμένοι τώρα, σε σύγκριση με την προ της πανδημίας περίοδο.

Οι λόγοι του έντονου άγχους τους αφορούν τόσο στη διατήρηση της υγείας τους σε σχέση με τον ιό, αλλά και στην αγωνία για τη μελλοντική κατάσταση των οικονομικών τους και την ικανότητά τους να ανταπεξέλθουν στις μελλοντικές τους υποχρεώσεις. Μάλιστα, 4 στους 10 εργαζόμενους δήλωσαν ότι δυσκολεύονται αρκετά για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις που οι νέες μορφές εργασίας τους απαιτούν, μιας εργασιακής πραγματικότητας, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη ευελιξία, αλλά και δυσκολίες οριοθέτησης μεταξύ του εργασιακού και του προσωπικού χρόνου.

Σε αυτές τις ανησυχίες, η απάντηση μπορεί να δοθεί μέσα από μια ευέλικτη προσέγγιση στην εργασία, σε συνδυασμό με μια ηγετική ομάδα που ακούει, εμπνέει, ενθαρρύνει, δίνει το «καλό» παράδειγμα και υποστηρίζει τους εργαζόμενους στην προσπάθεια να συνδυάσουν καλύτερα τις επαγγελματικές και προσωπικές τους ανάγκες.

Η ίδια έρευνα (EBTS), δείχνει ότι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παροχών από τον εργοδότη, ενισχύει σημαντικά την ικανοποίηση των εργαζομένων από τον εργοδότη τους, μετά το ανταγωνιστικό επίπεδο αμοιβής και την αναγνώριση της δουλειάς τους. Εξίσου σημαντικό ρόλο, ωστόσο, έχει και η επικοινωνία από την πλευρά της επιχείρησης, ώστε οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν τις παροχές που τους προσφέρει και να κατανοήσουν το πώς, μέσα από αυτές μπορούν να προστατεύσουν την υγεία και το μέλλον το δικό τους και της οικογένειάς τους.

Οι εργοδότες εκείνοι που θα καταφέρουν να απαντήσουν στην αγωνία των εργαζομένων και να προσφέρουν έναν ισορροπημένο συνδυασμό απολαβών και προνομιών, μπορούν να έχουν ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, δίνοντας επιπλέον κίνητρα στους εργαζομένους τους για να παραμείνουν στην εργασία τους, αλλά και για να γίνουν πιο παραγωγικοί.

Προϋπόθεση για να αξιοποιηθούν σωστά αυτά τα οφέλη, είναι η επιλογή συνεργατών που διαθέτουν υψηλή εξειδίκευση, τεχνογνωσία και εμπειρία.

Γιατί η MetLife μπορεί να είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος κάθε επιχείρησης

Η ΜеtLife, εδώ και πολλά χρόνια, βρίσκεται στις ηγετικές θέσεις της παγκόσμιας και ελληνικής αγοράς της ομαδικής ασφάλισης. Στην Ελλάδα βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια σταθερά στις πρωταγωνιστικές θέσεις στις Ομαδικές Ασφαλίσεις με τα ασφάλιστρα στα Ομαδικά Προγράμματα Ζωής, Υγείας και Σύνταξης να ξεπερνούν το 2020 τα 155εκ. ευρώ και τις αποζημιώσεις Ομαδικών Προγραμμάτων Ζωής και Υγείας  να φτάνουν τα 37εκ. ευρώ. Ταυτόχρονα, οι εφάπαξ παροχές των Ομαδικών Συνταξιοδοτικών Προγραμμάτων άγγιξαν τα 61εκ. ευρώ και των συντάξεων τα 15εκ. ευρώ, την ίδια χρονιά. H ΜetLife διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο Ομαδικών Ασφαλίσεων της Ελληνική Αγοράς, στο οποίο περιλαμβάνονται πολυεθνικές και ελληνικές εταιρίες, ενώ ειδικότερα για τα Ομαδικά Συνταξιοδοτικά Προγράμματα τα κεφάλαια υπό διαχείριση ξεπερνούν τα 800εκ. ευρώ.

Οι λόγοι για τους οποίους οι επιχειρήσεις επιλέγουν τη MetLife:

- Προσφέρει προγράμματα που προσαρμόζονται στον προϋπολογισμό και στις ανάγκες κάθε εργοδότη. Αξιοποιώντας την παγκόσμια τεχνογνωσία της και την πρόσβαση σε εξειδικευμένες έρευνες, η MetLife μπορεί να σχεδιάζει προγράμματα και να προτείνει τις βέλτιστες λύσεις, με βάση το ιδιαίτερο προφίλ, την κουλτούρα και τις οικονομικές δυνατότητες των πελατών της. Διαθέτει, επίσης, αυξημένη ευελιξία στη διαχείριση των προγραμμάτων, ενώ εξασφαλίζει άμεση καταβολή των παροχών.

- Διαθέτει μοναδική εμπειρία στη διαχείριση των λογαριασμών, μέσω της συνεργασίας της με επιχειρήσεις και οργανισμούς κάθε μεγέθους. Η συνεργασία της εταιρείας εδώ και πολλά χρόνια με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και οργανισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο - οι περισσότερες καταγράφονται στη λίστα Fortune 500 - αλλά και των μεγαλύτερων εταιρειών στην Ελλάδα, της προσφέρει πρόσθετη εμπειρία «πεδίου» στη διαμόρφωση των προϊόντων και υπηρεσιών και μεγάλη εμπειρία στο ‘account management’, που της δίνει τη δυνατότητα να λειτουργεί συμβουλευτικά στους πελάτες της και να φέρνει στα μέτρα, στην κουλτούρα και στον προϋπολογισμό της κάθε επιχείρησης, μια ολοκληρωμένη πρόταση.

- Εξειδικευμένοι σύμβουλοι δίπλα στην επιχείρηση. Το ισχυρότερο όμως «όπλο» της είναι οι άνθρωποί της, τα εξειδικευμένα στελέχη της MetLife που βρίσκονται πάντα στο πλευρό των επιχειρήσεων, γεγονός που απέδειξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έτοιμοι και έτοιμες να ανταποκριθούν και στην πιο ακραία κατάσταση.

- Το κύρος και το μέγεθος της МеtLife έχουν επιτρέψει την πραγματοποίηση αποτελεσματικών συμφωνιών με παρόχους ιατρικών υπηρεσιών, που εξασφαλίζουν για τους ασφαλισμένους την πρόσβαση στα καλύτερα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα, αλλά και σε ένα ευρύ δίκτυο ιατρών, δίνοντας πρόσθετη αξία στο ομαδικό πρόγραμμα.

- Έχει αναπτύξει καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία, τα οποία εξοικονομούν χρόνο και πόρους, τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τους εργοδότες. H MetLife είναι η πρώτη ασφαλιστική εταιρία στην Ελλάδα, που έδωσε τη δυνατότητα της ψηφιακής αποζημίωσης, αναπτύσσοντας την πλατφόρμα e-Claims: ένα πλήρες τεχνολογικό εργαλείο, το οποίο επιτρέπει να εκτελείται ψηφιακά κάθε στάδιο της διαδικασίας αποζημίωσης εξωνοσοκομειακών εξόδων, από την υποβολή μέχρι την αξιολόγηση και την καταβολή των χρημάτων στους ασφαλισμένους, χωρίς να απαιτείται η ανταλλαγή εγγράφων σε φυσική μορφή και μέσα σε μόλις 48 ώρες. Ενδεικτικό της επιτυχίας της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι ότι στο διάστημα της λειτουργίας της, έχουν διεκπεραιωθεί ηλεκτρονικά πάνω από 400.000 αιτήσεις αποζημιώσεων.

- Την ισχυρή θέση, τη φερεγγυότητα και το κύρος ενός παγκόσμιου οργανισμού. Η MetLife διαθέτει πρόσβαση στους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους στον κόσμο και τη δυνατότητα να επενδύει σε παγκόσμια χαρτοφυλάκια, στο πλαίσιο ειδικών συμφωνιών.

Για τους λόγους αυτούς, η MetLife βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των ελληνικών επιχειρήσεων, με ποσοστό διατηρησιμότητας πελατών Ομαδικών Ζωής και Υγείας, πάνω από 98% και στα Ομαδικά συνταξιοδοτικά πάνω από 97%, σταθερό για τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των εταιριών στην ποιότητα των υπηρεσιών και των παροχών της MetLife.

Όσο το ανθρώπινο κεφάλαιο παραμένει ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία μίας επιχείρησης, η MetLife μπορεί να σταθεί πολύτιμος σύμμαχος δίπλα της, για να τη βοηθήσει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να προετοιμαστεί σωστά, ώστε να έχει μία ομαλή μετάβαση στην επόμενη ημέρα.

Ο Αντώνης Δένδης είναι Διευθυντής Ομαδικών Ασφαλίσεων MetLife