Μεταξύ Ντάισελμπλουμ - Γκεοργκίεβα η επιλογή της ΕΕ για το ΔΝΤ

Μεταξύ Ντάισελμπλουμ - Γκεοργκίεβα η επιλογή της ΕΕ για το ΔΝΤ

Την απόσυρση της υποψήφιότητάς του για τη διοίκηση του ΔΝΤ ανακοίνωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας και πρώην επίτροπος της Κομισιόν, Όλι Ρεν, και πλέον τα δύο ονόματα Ευρωπαίων που υπάρχουν στα τραπέζι, είναι αυτό του Ντάισελμπλουμ και της Βουλγάρας διευθύνουσας συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κριστάλινα Γκεοργκίεβα.

«Η ΕΕ ψηφίζει για τον επικεφαλής του ΔΝΤ. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική θέση. Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο αποσύρω το όνομά μου από την ψηφοφορία, ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε ευρεία συναίνεση για τον Ευρωπαίο υποψήφιο και παγκόσμια στήριξη», ανέφερε στο Twitter ο Όλι Ρεν.

Νωρίτερα την απόσυρσή της ανακοίνωσε και η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, Νάντια Καλβίνο, επικαλούμενη ως λόγο την ανάγκη να βρεθεί ένας κοινός υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ από την κούρσα διαδοχής, αποχώρησε χθες και ο Μάριο Σεντένο.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται σήμερα να επιλέξουν τον υποψήφιο του μπλοκ για να διαδεχθεί την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι η Βρετανία δεν πρότεινε υποψήφιο διότι δεν κατάφερε να καταλήξει εγκαίρως σε ένα όνομα, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Η χώρα αναμενόταν να ορίσει έναν υποψήφιο και η προθεσμία παρατάθηκε για μερικές ώρες χθες προκειμένου να της επιτραπεί να το κάνει.