Μετά τις τράπεζες σειρά έχει η τεχνολογία- Θα στηρίξουν τις αποτιμήσεις τα κέρδη 1ου τριμήνου;

Μετά τις τράπεζες σειρά έχει η τεχνολογία- Θα στηρίξουν τις αποτιμήσεις τα κέρδη 1ου τριμήνου;

Μετά τα εντυπωσιακά κέρδη που εμφάνισαν οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες το πρώτο τρίμηνο η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στα μεγάλα ονόματα του κλάδου της τεχνολογίας που θα κρίνουν αν η δυναμική της χρηματιστηριακής αγοράς θα έχει συνέχεια.

Αυτή την εβδομάδα ο εκτιμώμενος ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας πρώτου τριμήνου για τις εισηγμένες επιχειρήσεις που απαρτίζουν τον δείκτη S&P 500 ανέβηκε στο 31% από 25% την προηγούμενη, με τις προβλέψεις των αναλυτών να έχουν επηρεαστεί από τα καλύτερα των ανμενόμενων αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι τράπεζες, όπως η Wells Fargo και η Goldman Sachs.

Την Τρίτη ανακοίνωσε αποτελέσματα πρώτου τριμήνου η Netflix που συγκαταλέγεται στην ομάδα των λεγόμενων FAANG, μετοχών υψηλού προφίλ που σχετίζονται με την τεχνολογία.

Η Netflix πρόσθεσε λιγότερους συνδρομητές από ότι ανέμενε η αγορά το πρώτο τρίμηνο, αποτελέσματα που επηρεάστηκαν από το άνοιγμα των κινηματογράφων και την ένταση του ανταγωνισμού από την Disney+ και την HBO Max.

Η Netflix πρόσθεσε 3,98 εκατ. νέους συνδρομητές, λιγότερους από τα 6,25 εκατ. που περίμενε η αγορά. Η μετοχή της μεγαλύτερης εταιρείας υπηρεσιών streaming έκανε βουτιά 11% στα $489.

Πέρυσι η Netflix είχε προσθέσει 15,8 εκατ. συνδρομητές καθώς η πανδημία και τα απαγορευτικά ανάγκασαν πολύ κόσμο να παραμείνει σπίτι του.

Σειρά θα πάρει η κατασκευάστρια τσιπ ηλεκτρονικών υπολογιστών Intel που ανακοινώνει αποτελέσματα αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Την Δευτέρα η μετοχή της ΙΒΜ ενισχύθηκε πάνω από 2% καθώς η πωλήσεις της επανήλθαν σε ανοδική τροχιά το πρώτο τρίμηνο μετά από μια χρονιά πτώσης, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες της αγοράς.

Η κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου τεχνολογίας, που συνέχισε να αυξάνεται πέρυσι ενώ αυτή των άλλων επιχειρήσεων του δείκτη S&P 500 σημείωσε πτώση λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, αναμένεται να αυξηθεί 25% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο.

Ωστόσο, φέτος η κερδοφορία του κλάδου θα μείνει πίσω σε σχέση με άλλους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που ευνοούνται από το άνοιγμα της οικονομίας, όπως οι επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου η κερδοφορία του οποίου το πρώτο τρίμηνο αναμένεται να αυξηθεί κατά 116% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών.

Καθώς πλησιάζουν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων το κύριο ερώτημα είναι αν οι μετοχές της τεχνολογίας θα μπορέσουν να επαληθεύσουν την καθοδήγηση των διοικήσεων. Οι επενδυτές μέχρι στιγμής δείχνουν τη διάθεση να διατηρήσουν την έκθεση τους στον κλάδο τεχνολογίας στα χαρτοφυλάκια τους μαζί με τις κυκλικές μετοχές.

Οι μετοχές τεχνολογίας με υψηλούς ρυθμούς αύξησης κερδών άρχισαν να κερδίζουν έδαφος, πρόσφατα, έχοντας μείνει πίσω για μήνες από άλλες που θεωρούνται πιό ευαίσθητες στους κύκλους της οικονομίας και βρέθηκαν με ελκυστικές αποτιμήσεις.

Η μετοχή της Netflix είχε σημειώσει υποαπόδοση φέτος με άνοδο μόνο 2.5% μετά από κούρσα 67% το 2020, χρονιά κατά την οποία οι καταναλωτές στράφηκαν στην ψυχαγωγία στο σπίτι εν μέσω πανδημίας. Αρκετοί αναλυτές όμως παραμένουν αισιόδοξοι οτι η δυνατή πορεία της Netflix έχει ακόμη δρόμο.

Είναι λογικό να υπάρχει κάποια κοιλιά με το άνοιγα της οικονομίας. Η υγειονομική κρίση ήταν καταλυτική στο να προσελκύσει περισσότερους καταναλωτές στην πλατφόρμα της και οι προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια θεωρούνται θετικές.

O ανοδικός κύκλος της ζήτησης για τσιπ υπολογιστών εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τους κατασκευαστές ημιαγωγών που στην τρέχουσα φάση λειτουργούν στο φουλ, μην προλαβαίνοντας να ικανοποιήσουν γρήγορα τη ζήτηση.

Η μετοχή της Micron Technology ενισχύθηκε όταν προέβλεψε πωλήσεις τριμήνου πάνω από τις εκτιμήσεις της Wall Street λόγω της αυξημένης ζήτησης χάρη στα κινητά τηλέφωνα 5G και στην ανάπτυξη λογισμικών τεχνητής νοημοσύνης.

Οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας ευνοούνται και από το γεγονός οτι οι επιχειρήσεις έχουν περιθώρια να αυξήσουν τις δαπάνες τους για αναβαθμισμένη τεχνολογία. 

Η Microsoft θα ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου στις 27 Απριλίου ενώ η Alphabet, η Apple, η Facebook και η Amazon αργότερα αυτό τον μήνα.