Μετά τις γερμανικές εκλογές το ελληνικό χρέος αν δεν κλείσει η αξιολόγηση

Μετά τις γερμανικές εκλογές το ελληνικό χρέος αν δεν κλείσει η αξιολόγηση

Αγώνα δρόμου θα πρέπει να δώσει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης καθώς οι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει πως αν καθυστερήσει, το θέμα του χρέους θα μπει στον "πάγο" για μετά τις γερμανικές εκλογές. 

Η συνεδρίαση του EWG δεν έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ και έδωσε πέντε μέρες προθεσμία στην Αθήνα για να τελειώνει με τα προαπαιτούμενα έως την ερχόμενη Τετάρτη. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι και το κρίσιμο σημείο για την κυβέρνησης αφού εάν καθυστερήσει, το θέμα του χρέους θα συζητηθεί μετά τις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου του 2017, όπως διαμήνυσε την Παρασκευή Ευρωπαίος αξιωματούχος. Οι Γερμανοί έχουν διαμηνύσει ότι μετά το Φεβρουάριο θα σταματήσει κάθε σχετική συζήτηση.

Υπό αυτό το πρίσμα η κυβέρνηση επιδίδεται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσουν οι τρύπες που παραμένουν ακόμα ανοιχτές και που έχουν να κάνουν με τα ενεργειακά κυρίως ώστε στο Eurogroup της; 10ης Οκτωβρίου να δοθεί το σήμα για την δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους EuroWorking Group διαπιστώθηκε η μη ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων και συνεπώς οι θεσμοί, στέλνουν κλιμάκια στην Αθήνα από την αρχή της εβδομάδας, έτσι ώστε διαπιστωθεί αν η κυβέρνηση θα καταφέρει την εφαρμογή τους ως την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου.

Στην περίπτωση που οι θεσμοί διαπιστώσουν την έγκαιρη ολοκλήρωση των εναπομείναντων προαπαιτουμένων, θα συντάξουν έναν έλεγχο συμβατότητας και θα δώσουν το «πράσινο φως» για ένα νέο έκτακτο EuroWorking Group στο Λουξεμβούργο, λίγο πριν το ίδιο Eurogroup, έτσι ώστε να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης.

Το θέμα του χρέους πάντως είναι σύνθετο πρόβλημα καθώς υπάρχει και το ΔΝΤ, Ο ρόλος του οποίου και η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα βασίζονται στη μορφή που θα λάβουν τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα βιωσιμότητας που θα αποφασίσουν οι θεσμοί ΄για το ελληνικό χρέος.

Ανώτερος αξιωματούχος σημείωσε πως σύμφωνα με την απόφαση τις 24ης Μαίου, «τα μέτρα θα αποσαφηνιστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και πριν από την ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού προγράμματος».