Μετά την Banco de Sabadell και η Caixabank μεταφέρει την εταιρική της έδρα εκτός Καταλονίας

Μετά την Banco de Sabadell και η Caixabank μεταφέρει την εταιρική της έδρα εκτός Καταλονίας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της τρίτης μεγαλύτερης της Ισπανίας Caixabank, αποφάσισε να μεταφέρει την εταιρική της έδρα από την Καταλονία στην Βαλένθια, ανακοίνωσε η τράπεζα.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η τράπεζα έλαβε την απόφαση «δεδομένης της υπάρχουσας πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης στην Καταλονία».

Πρόκειται για την δεύτερη τράπεζα της Καταλονίας που μεταφέρει την έδρα της εκτός Καταλονίας, μετά την Banco de Sabadell, που ανακοίνωσε χθες την μεταφορά της έδρας της στο Αλικάντε.

Η πολιτική κρίση και το μπραντ ντε φερ Μαδρίτης - Βαρκελώνης οδήγησε και την ισπανική εταιρεία παροχής φυσικού αερίου Gas Natural - με 23 εκατομμύρια πελάτες σε περισσότερες από 30 χώρες, ιδίως στην Λατινική Αμερική - να αποφασίσει σήμερα την μεταφορά της έδρας της από την Βαρκελώνη στην Μαδρίτη εξαιτίας της «νομικής αβεβαιότητας» που προκλήθηκε από τα «κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα που συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Καταλονία», όπως ανέφερε η ανακοίνωση.

Αναβλήθηκε για την Τρίτη η κρίσιμη ομιλία Puigdemont στη βουλή της Καταλονίας

Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Carles Puigdemont, ανέβαλε για την Τρίτη την ομιλία του ενώπιον του τοπικού κοινοβουλίου, κατά την οποία πολλοί αναμένουν ότι θα προχωρήσει στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από την Ισπανία.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η ολομέλεια του καταλανικού κοινοβουλίου θα συνέλθει τελικώς τη Δευτέρα, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Καταλονίας, Raul Romeva, ο οποίος επέμεινε ότι το τοπικό κοινοβούλιο θα αψηφήσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας που απαγορεύει τη σύγκληση του σώματος.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία ζήτησε συγγνώμη για την αστυνομική βία που ασκήθηκε κατά την ημέρα της ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας, την περασμένη Κυριακή.

«Όταν βλέπω αυτές τις εικόνες και πολύ περισσότερο όταν γνωρίζω ανθρώπους που έχουν χτυπηθεί, συρθεί ή ακόμη και τον άνθρωπο που νοσηλεύτηκε, δεν μπορώ παρά να μετανιώνω και να ζητώ συγγνώμη εκ μέρους των αστυνομικών που επενέβησαν», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Enric Millo. 

Αυτή ήταν η πρώτη συγγνώμη από την πλευρά της κυβέρνησης της Μαδρίτης για τις συγκρούσεις και τη βίαιη καταστολή, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν περίπου 900 άνθρωποι. Θα μπορούσε δε να αντιμετωπιστεί ως κίνηση καλής θέλησης προς τη Βαρκελώνη, ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων και την (απαγορευμένη) συνεδρίαση της βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.

ΔΝΤ: Οι "εντάσεις" την Καταλονία θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις επενδύσεις

«Η ένταση και η αβεβαιότητα» που συνδέονται με την κρίση μεταξύ της Μαδρίτης και της ηγεσίας της Καταλονίας θα μπορούσε «να επηρεάσει αρνητικά την εμπιστοσύνη και τις αποφάσεις για επενδύσεις» στην Ισπανία, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με το οποίο οι οικονομικές προοπτικές της χώρας για το 2017 είναι «σταθερές».

«Οι εντάσεις και η αβεβαιότητα που συνδέονται με την Καταλονία θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την εμπιστοσύνη και τις αποφάσεις για επενδύσεις» δήλωσε η Andrea Sechter, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ισπανία, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έκθεσης που δημοσιεύτηκε σήμερα σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ