Μέσω ΕΣΠΑ ενεργοποιούνται 4 δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας

Μέσω ΕΣΠΑ ενεργοποιούνται 4 δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας

Την άμεση ενεργοποίηση 4 δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μέσω του νέου ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη Τύπου.

Οι δημοσιεύσεις των προσκλήσεων για τις τέσσερις νέες δράσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 θα ξεκινήσουν άμεσα, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη από τον υπουργό στην οποία συμμετείχαν και η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής, η ειδική γραμματέας ΕΤΠΑ Ευγενία Φωτονιάτα και ο ειδικός γραμματέας ΕΚΤ Γιώργος Ιωαννίδης.

Οι δράσεις και το χρονοδιάγραμμά τους έχουν ως εξής:

- Η ημερομηνία έναρξης υποβολής της πρότασης για τη δράση "ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης" και η έναρξη επιλεξιμότητας δαπανών είναι η 8η Μαρτίου 2016 και ημερομηνία λήξης της υποβολής είναι η 15η Απριλίου 2016.

- Για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα η ημερομηνία έναρξης υποβολής των προτάσεων και η ημερομηνία επιλεξιμότητας δαπανών είναι η 17η Μαρτίου 2016 και η ημερομηνία λήξης υποβολής των προτάσεων είναι η 27η Απριλίου 2016.

- Για την δράση "αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές" η ημερομηνία έναρξης της υποβολής είναι η 7η Απριλίου 2016, η ημερομηνία λήξης της υποβολής των προτάσεων είναι η 20η Μαΐου 2016 με ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας δαπανών την 11η Φεβρουαρίου 2016

- Για τη δράση "ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών" η ημερομηνία έναρξης της υποβολής προτάσεων είναι η 29η Μαρτίου 2016 και η ημερομηνία λήξης της υποβολής είναι η 17η Μαΐου 2016 και ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας δαπανών είναι η 11η Φεβρουαρίου 2016.

Ο προϋπολογισμός των 370 εκατ. ευρώ για τα 4 προγράμματα θα αφορά δύο φάσεις προκηρύξεων. Για τη πρώτη φάση οι ημερομηνίες προαναφέρθηκαν και ο προϋπολογισμός είναι 252 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα θα αφορούν προκηρύξεις για τα ίδια προγράμματα εντός του έτους.

Ακόμη αναφέρθηκε ότι στις αρχές Μαρτίου θα ανακοινωθούν νέα προγράμματα για θερμοκοιτίδες, cluster και άλλα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ο υπουργός επεσήμανε ότι στόχος είναι η ετήσια απορρόφηση περίπου 2,5 δις ευρώ κοινοτικής συνδρομής.

Όπως υπογράμμισε ο Αλέξης Χαρίτσης, οι προτάσεις θα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά και τα δικαιολογητικά θα κατατίθενται με φυσική μορφή μόνο από αυτούς που θα ενταχθούν στα προγράμματα, ενώ έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ειδικός λογαριασμός για τις προκαταβολές των προγραμμάτων, χωρίς να απαιτούνται εγγυητικές επιστολές από τους δικαιούχους.

Ακόμη, αναφέρθηκε από τον υπουργό, ότι ο αναπτυξιακός νόμος βρίσκεται στην ΕΕ και αναμένεται η έγκρισή του, ενώ διευκρίνισε ότι δεν θα έχει αναδρομική ισχύ".

Εξοικονομώ

Η κατάρτιση ειδικού προγράμματος για την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια δήλωσε ο υπουργός ότι προετοιμάζεται, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το μέλλον των 35.000 αιτήσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του παλιού ΕΣΠΑ για να ενταχθούν στο πρόγραμμα "Εξοικονομώ" και εκκρεμούν είπε ότι θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα στο πλαίσιο του νέου προγράμματος.

Τουρισμός

Ο υπουργός, ανέφερε ότι το πρόγραμμα που αφορά στον τουρισμό ενισχύθηκε με πρόσθετα 20 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την αρχική εξαγγελία.

Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου γενικότερα για τον τουρισμό και την πορεία του, σημείωσε ότι το περιβάλλον στον τουρισμό είναι ευαίσθητο, αλλά είναι θετικό το πρόσημο, ενώ υπογράμμισε ότι η επέκταση της τουριστικής περιόδου την οποία επιδιώκει το υπουργείο θα συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης στη χώρα.