Μειώθηκαν τα κέρδη της Toyota για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια

Μειώθηκαν τα κέρδη της Toyota για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια

Ο ιαπωνικός κολοσσός Toyota είδε τα λειτουργικά κέρδη του να υποχωρούν για πρώτη φορά σε μισή δεκαετία και προέβλεψε συνολική πτώση 20% για το έτος καθώς αναμένει ότι οι πωλήσεις θα διατηρηθούν σταθερές αλλά θα έχει αυξημένα έξοδα από τις δραστηριότητες marketing.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το BBC, η Toyota ανακοίνωσε ότι πούλησε περισσότερα αυτοκίνητα αυτό το έτος έως το Μάρτιο από ό,τι στους προηγούμενους 12 μήνες, αλλά ότι το υψηλότερο κόστος και οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών έπληξαν τα αποτελέσματά της.

Συγκεκριμένα, τα κέρδη των 1,83 τρισεκατομμυρίων γιεν (16,1 δισ. δολάρια) μειώθηκαν κατά 21% από την περίοδο 2016-17.

Επιπλέον, η Toyota προειδοποίησε ότι τα κέρδη του επόμενου έτους θα είναι ακόμη χαμηλότερα, λόγω της ενδυνάμωσης του ιαπωνικού νομίσματος.

Η τοποθέτηση της αυτοκινητοβιομηχανίας βασίζεται σε μια πρόβλεψη ότι η ισοτιμία του ιαπωνικού νομίσματος θα ενισχυθεί έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ μέχρι το Μάρτιο του 2018, με το ένα δολάριο να αντιστοιχεί σε 105 γεν από τα 108 που ήταν την προηγούμενο οικονομικό έτος.

Επενδύσεις στις ΗΠΑ

Η Toyota, που έχει χάσει την κορυφαία θέση στην αγορά των αυτοκινήτων, πούλησε 10,25 εκατομμύρια οχήματα στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του έτους, από τα 10,19 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, τα έσοδα από τις πωλήσεις αυτές ήταν ελαφρώς χαμηλότερα στα 27,6 τρισεκατομμύρια γιεν.

Παράλληλα, η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει δυσκολίες στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά της. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της μειώθηκαν στη Βόρεια Αμερική, λόγω της ζήτησης για μεγαλύτερα αυτοκίνητα όπως τα SUV, τα οποία έχουν γίνει πιο προσιτά χάρη στις χαμηλότερες τιμές της βενζίνης.

Νωρίτερα φέτος, η Toyota είχε δηλώσει ότι θα επενδύσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ για τα επόμενα πέντε χρόνια.