Μείωση του ορίου προστασίας κατοικίας κάτω από τα 100.000 ευρώ ζητούν οι τράπεζες

Μείωση του ορίου προστασίας κατοικίας κάτω από τα 100.000 ευρώ ζητούν οι τράπεζες

Τη μείωση του ορίου προστασίας για πλειστηριασμούς κατοικίας κάτω από τα 100.000 ευρώ έχουν προτείνει οι τράπεζες, επισήμανε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Θεόδωρος Καλαντώνης, σε Οικονομικό Συνέδριο στο Βερολίνο.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το protothema.gr, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέδριο που συνδιοργανώνεται από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και τα Economist Events στο Βερολίνο,  ο κ. Καλαντώνης υπογράμμισε ότι ο «νόμος Κατσέλη» θα ισχύει και μετά την 1η Ιανουαρίου 2019.

Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα πρέπει να καταστούν πιο περιοριστικά τα κριτήρια επιλεξιμότητας σε σχέση με το εισόδημα αλλά και την αξία των ακινήτων, για την οποία οι τράπεζες, όπως είπε, έχουν προτείνει να μειωθεί κάτω από τις 100.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι σήμερα για τους άγαμους το όριο ορίζεται στα 180.000 ευρώ ενώ για τους πολύτεκνους είναι στα 280.000 ευρώ. Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί 24.000 πλειστηριασμοί ως τον Ιούνιο, κάτι σημαίνει ότι εφόσον τελικά πέσουν τα όρια προστασίας ο αριθμός τους θα αυξηθεί ραγδαία.

Αξίζει να αναφερθεί ακόμα ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, την επέκταση των πλειστηριασμών σε ακίνητα αξίας κάτω των 100.000 ευρώ που χρησιμοποιούνται για πρώτη κατοικία έχει ζητήσει και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, κλιμάκια του Μηχανισμού φέρεται να συζήτησαν στην Αθήνα την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη, οι πρόνοιες του οποίου για την πρώτη κατοικία εκπνέουν στο τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τόσο η ΕΚΤ όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμούν πως οι πρόνοιες προστασίας που προσφέρει ο νόμος Κατσέλη είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τους δανειολήπτες.

Οι θεσμοί ανησυχούν πως τυχόν παράταση του υφιστάμενου νόμου μπορεί να διογκώσει το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων που επιβαρύνει τις τράπεζες, ενώ ΕΚΤ και ΔΝΤ κρίνουν ότι ο νόμος λειτουργεί ως καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές, που υπολογίζονται στο 25% όσων έχουν αιτηθεί ένταση στο σημερινό πλαίσιο προστασίας.