Μείωση στον ΕΝΦΙΑ από 35 έως 311 ευρώ με τα εκκαθαριστικά Αυγούστου

Μείωση στον ΕΝΦΙΑ από 35 έως 311 ευρώ με τα εκκαθαριστικά Αυγούστου

Ωφελημένοι από 35 ευρώ έως 311 ευρώ θα είναι οι ιδιοκτήτες που θα λάβουν τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στις προγραμματικές δηλώσεις για μείωση από 10% έως 30%.

Το πρώτο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα συμπεριλαμβάνει την κλίμακα υπολογισμού των εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ και σύμφωνα με τους υπολογισμούς περισσότερο ωφελημένοι θα είναι οι μικροϊδιοκτήτες αλλά και η μεσαία τάξη που θα δει σημαντική μείωση της τάξης του 20%, με αξία περιουσίας ως 400.000 ευρώ. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το όφελος μπορεί να φτάνει έως και τα 311 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες με περιουσία έως και 60.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση 30% και από 60.000 έως και ένα εκατ. ευρώ θα έχουν όφελος 20%. Αντίθετα, όσοι έχουν περιουσία άνω του ενός εκατ. ευρώ θα δουν στο φετινό εκκαθαριστικό την επιβάρυνση να αυξάνεται κατά 10% συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στην οικοδομική δραστηριότητα αλλά και στην κτηματική αγορά που τα τελευταία χρόνια πλήττεται από τις αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις, ενώ θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά από το οικονομικό βάρος που έχουν επωμισθεί από την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Η πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019 κοστίζει περίπου 570 εκατ. ευρώ και τα μέτρα του 2020 απαιτούν δημοσιονομικό χώρο άνω των 1,3 δις. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος γνωστοποίησε σήμερα πως η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές αξίες θα γίνει το 2020.