Μείωση ενοικίου για πληττόμενες επιχειρήσεις και υπαλλήλους τους
Χρ. Σταϊκούρας

Μείωση ενοικίου για πληττόμενες επιχειρήσεις και υπαλλήλους τους

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει πρόνοια και για τα ενοίκια των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση, αλλά παραμένουν ανοικτές, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι θα εφαρμοστεί η μείωση ενοικίου κατά 40% που ισχύει για τα δια νόμου κλειστά μαγαζιά.

Μιλώντας στον Ant1 ο υπουργός οικονομικών ανέφερε χαρακτηριστικά πως «χωρίς να θεωρήσετε κάτι δεδομένο, κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει νομοθέτηση». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα υπάρξει μείωση του ενοικίου κατά 40% για την επαγγελματική στέγη, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις θα έχουν μείωση του ενοικίου, επίσης κατά 40%, για την α' κατοικία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ η σχετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί αύριο.

Ακόμα, δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει επιπλέον πρόνοια για τους ανέργους καθώς ναι μεν έχουν ληφθεί μέτρα, αλλά αυτά δεν είναι αρκετά.

Σχετικά με τις οφειλές που θα συγκεντρωθούν μετά τις αναστολές πληρωμών των φορολογουμένων που αποφάσισε η κυβέρνηση, ο Υπουργός Οικονομικών, ευχήθηκε αρχικά η παράταση των λίγων μηνών που δόθηκε να είναι αρκετή και δεσμεύθηκε πως όταν έρθει η ώρα της πληρωμής, θα υπάρχει η δυνατότητα ρυθμίσεων.

Ερωτηθείς για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε το θέμα με κοινωνική ευαισθησία και το ίδιο θα κάνει και τώρα αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία όταν θα έρθει η ώρα.

Αναφερόμενος στο αυριανό Eurogroup είπε ότι οι ΥΠΟΙΚ των ευρωπαϊκών κρατών πήραν τα απαιτούμενα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, αλλά το πρόβλημα που υπάρχει είναι ταμειακό και αφορά την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων.

«Το Ευρωομόλογο εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως και άλλες προτάσεις και παρά το ότι ο συμβιβασμός δεν είναι πολύ κοντά,εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικά  θα βρεθεί μια κοινή λύση όπως κοινός είναι και ο εχθρός.

Σε ότι  αφορά την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για το πακέτο των οικονομικών μέτρων που έχει νομοθετήσει, αλλά και τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως αυτές παρουσιάστηκαν σήμερα, τόνισε ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί ανεπιτυχώς να μηδενίσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

«Τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε περισσότερα μέτρα από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με ισχυρότερες οικονομίες και μάλιστα σε κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό», τόνισε και συμπλήρωσε πως αν προσμετρηθούν τα 12 δισ. ευρώ που είναι το κόστος της αναστολής πληρωμών φόρων και εισφορών, από την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, το συνολικό πακέτο ανέρχεται σε 26 δισ. ευρώ, όταν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι 20 δισ. ευρώ και έκανε λόγο «για κίνδυνο επιστροφής σε νέες περιπέτειες».