Μείωση 25% στις επικουρικές, νέο μαχαίρι σε μερίσματα και εφάπαξ

Μείωση 25% στις επικουρικές, νέο μαχαίρι σε μερίσματα και εφάπαξ

Βαθύτερα το «μαχαίρι» στις κύριες και επικουρικές συντάξεις , στα μερίσματα των συνταξιούχων του δημοσίου και στα εφάπαξ, βάζει η κυβέρνηση σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσει τους επικεφαλής του κουαρτέτου να επιστρέψουν στην Αθήνα, για να ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος διαπραγματεύσεων με στόχο την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πριν τις 20 Μαρτίου.

Ήδη, μέσω των τεχνικών κλιμακίων, όπως αποκαλύπτουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, το οικονομικό επιτελείο διεμήνυσε ότι υποχωρεί από τις αρχικές του θέσεις και δέχεται νέες μειώσεις στο πλαφόν των κύριων συντάξεων, αλλά και γενναίες περικοπές στις επικουρικές.

Συγκεκριμένα, με βάση το σχέδιο που ετοιμάζουν στο υπουργείο Οικονομικών για να παρουσιάσουν στο κουαρτέτο, το πλαφόν στις κύριες συντάξεις που σήμερα είναι στις 2.773 ευρώ θα πέσει στα 2.304 ευρώ και για πολλαπλές κύριες από 3.680 στα 3.072 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά οι μειώσεις στις επικουρικές θα φθάσουν μέχρι και το 25%, ενώ σχεδιάζεται και μείωση 40% στα μερίσματα των συνταξιούχων του δημοσίου, αλλά και 20% στα εφάπαξ.  

Επίσης, το σχέδιο περιλαμβάνει και εθνική σύνταξη δυο ταχυτήτων, μια στα  384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης και μία κατώτερη πέριξ των 280 - 290 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια.

Εάν τα τεχνικά κλιμάκια θεωρήσουν ότι με τις νέες αλλαγές το Ασφαλιστικό καθίσταται βιώσιμο και μπορεί φέτος να εξοικονομηθούν 1,8 δισ. ευρώ τότε, εκτός απροόπτου, θα δώσει το «πράσινο» φως επιστροφής του κουαρτέτου την επόμενη εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση τα «μέτωπα» δεν κλείνουν, αφού οι «σκόπελοι» του φορολογικού ολοένα και αυξάνονται ύστερα και από τις σημερινές υποχωρήσεις της κυβέρνησης στους αγρότες, για να πετύχει εκτόνωση των κινητοποιήσεων

Παραχωρήσεις που είναι άγνωστο εάν θα πάρουν φυσικά και την έγκριση του κουαρτέτου, αφού η πλειονότητα του αγροτικού κόσμου «πέφτει» στα μαλακά, δεδομένου ότι εξασφαλίζεται αφορολόγητο 12.000 ευρώ ( 9.500 ευρώ συν 2.500 που είναι κατά μέσο όρο το ύψος των συνδεδεμένων, εξισωτικών και λοιπών ενισχύσεων που δεν θα φορολογούνται), το οποίο ισχύει και για τα τεκμήρια, ενώ καταργείται η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ. 

Σχέδιο που δύσκολα μπορεί να περάσει τις «εξετάσεις» του κουαρτέτου καθώς για μια ακόμη φορά δεν θα βγαίνουν τα νούμερα και ο «λογαριασμός» είτε θα μένει απλήρωτος, είτε θα πρέπει άλλες επαγγελματικές κατηγορίες να κλείσουν τις «τρύπες».

 

Διαβάστε ακόμα:

- Γ. Κατρούγκαλος: Δε θα μειώσουμε ξανά τις συντάξεις για να ικανοποιήσουμε τους Θεσμούς