Μειώσεις συντελεστών του ΕΝΦΙΑ προαναγγέλλει η έκθεση της Κομισιόν

Μειώσεις συντελεστών του ΕΝΦΙΑ προαναγγέλλει η έκθεση της Κομισιόν

H ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα 2.900 περιοχών καθώς και η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές θα οδηγήσει σε μικρή αύξηση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ κατά 140 εκατ. ευρώ τονίζεται στην έκθεση της Κομισιόν. Μάλιστα η τελευταία προαναγγέλλει ότι με τη διεύρυνση της βάσης υπάρχουν περιθώρια αναδιάρθρωσης των συντελεστών φορολόγησης των ακινήτων.

Συγκεκριμένα στην έκθεση της Επιτροπής τονίζεται ότι έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος όσο αφορά τη διεύρυνσης της βάσης των 10.200 ζωνών που είναι σήμερα στο αντικειμενικό σύστημα. Σημειώνουν οι Ευρωπαίοι ότι πλέον η χώρα θα καλύπτεται σε ποσοστό 98% από το αντικειμενικό σύστημα με την ολοκλήρωση των διαδικασιών αναπροσαρμογής των τιμών της εφορίας την άνοιξη του 2020. Το τελικό έργο θα είναι έτοιμο τον προσεχή Μάιο έτσι ώστε οι νέες τιμές να τεθούν σε ισχύ τον προσεχή Ιούνιο και οι ζώνες.

«Οι νέες αντικειμενικές αξίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τις νέες ζώνες, έχουν προγραμματιστεί να οριστικοποιηθούν τον Μάιο και αναμένεται να ευθυγραμμιστούν με τις τιμές αγοράς στα μέσα του 2020» αναφέρεται συγκεκριμένα στην έκθεση.

Στο μεταξύ οι αυτοψίες των εκτιμητών ακινήτων δείχνουν αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στην Αθήνα και στις γειτονικές. Συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας οι αυξήσεις των τιμών ζώνης υπολογίζονται σε ποσοστό πάνω από 15%  εξέλιξη που θα θα οδηγήσει στην αύξηση της φορολογίας στις μεταβιβάσεις. Αντίθετα στον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στη σχετική κλίμακα προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες αλλά και για να μην χαθεί η περυσινή μείωση της τάξης του 22% μεσοσταθμικά.  Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις αυξήσεις αναμένεται στις συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως Εξάρχεια, Κυψέλη, Πατήσια, Ευελπίδων, Κουκάκι, Κολωνάκι, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Ιλίσια, Σύνταγμα, Χίλτον. Στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές πώλησης των κατοικιών σημείωσαν το 2019 σύμφωνα με στοιχεία μεσιτικών γραφείων αύξηση πάνω από 25%. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας η Αττικής το 2019 αναδείχθηκε σε πρωταθλήτρια των αυξήσεων συνεπεία της μεγάλης ζήτησης από το φαινόμενο Airbnb και τη Golden Visa που κυνηγάνε στη χώρα μας Κινέζοι, Ρώσοι, Λιβανέζοι, Τούρκοι και Αιγύπτιοι. Συγκεκριμένα σε ετήσια βάση οι τιμές κατέγραψαν αύξηση 10,4%, ενώ στα δύο τελευταία τρίμηνα του περασμένου έτους «έτρεχαν» με ρυθμό 11,9% και 11% αντίστοιχα. Η ίδια περίπου εικόνα και στη Θεσσαλονίκη με τις τιμές να ενισχύονται κατά 6,8%, ενώ στις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές καταγράφονται αυξήσεις της τάξης του 4,5-5%.

Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερα αναφορά και στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα φοορλογικά μέτρα του 2020. Ωστόσο οι Ευρωπαίοι αναφέρουν ότι η ποσοτική και ποιοτική αξιολόγηση των μέτρων θα διεξαχθεί όταν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα. Στην έκθεση αναφέρεται ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειώσει περαιτέρω τον ENFIA (8% μεσοσταθμικά).  Επιπλέον επισημαίνουν ότι, οι αρχές σχεδιάζουν τη σταδιακή μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, μια περαιτέρω μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, η οποία πιθανώς να οδηγήσει στην αναβολή της μείωσης του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων στο 20%, που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2019.