Μειώνονται οι συνταξιοδοτικές εισφορές για εργοδότες-εργαζόμενους στη Γερμανία

Μειώνονται οι συνταξιοδοτικές εισφορές για εργοδότες-εργαζόμενους στη Γερμανία

Η κυβέρνηση της Γερμανίας αναμένεται ότι θα μειώσει το ύψος των συνταξιοδοτικών εισφορών για τους εργαζόμενους και εργοδότες, εξαιτίας της μείωσης της αύξησης της απασχόλησης σε επίπεδα ρεκόρ, κάτι που συνεπάγεται και αύξηση των εισροών στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας. 

Η μείωση αναμένεται να είναι της τάξης του 0,1% και αντιστοιχεί σε ένα ποσό 1,3 δισ. ευρώ, το οποίο θα «μεταφερθεί» στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η τελική απόφαση πρόκειται να ληφθεί μετά τη δημοσιοποίηση των οριστικών στοιχείων για τα φορολογικά έσοδα, που θα γίνει στις 9 Νοεμβρίου.

Με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, οι συνταξιοδοτικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών θα έμεναν σταθερές στο 18,7% των μικτών αποδοχών μέχρι το 2021, ενώ στη συνέχεια υπήρχε σχεδιασμός για αύξησή τους κατά 0,2%, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού και της αλλαγής της αναλογίας ανάμεσα σε συνταξιούχους και οικονομικά ενεργό πληθυσμό.

Όμως, οι πολύ καλές επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας και η δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας αλλάζει τα δεδομένα και δίνει τη δυνατότητα μειώσεων, ικανοποιώντας -έστω και εν μέρει- ένα πάγιο αίτημα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Γερμανίας (DIHK).