Μειώνει το επιτόκιο η Ταϊβάν για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο

Μειώνει το επιτόκιο η Ταϊβάν για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο

Σε μείωση του επιτοκίου της για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ταϊβάν, καθώς οι εξαγωγές της δε δείχνουν σημάδια ανάκαμψης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα της Ταϊβάν μείωσε περαιτέρω το επιτόκιο προεξόφλησης κατά 12,5 μονάδες βάσης το οποίο διαμορφώνεται πλέον στο 1,625%, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Σε δημοσκόπηση του Bloomberg, 12 από τους 25 οικονομολόγους είχαν εκτιμήσει πως θα μειωθεί το επιτόκιο, ενώ οι υπόλοιποι περίμεναν να παραμείνει αμετάβλητο καθώς το Σεπτέμβριο μειώθηκε για πρώτη φορά από το 2009.

Η Κεντρική Τράπεζα στην ανακοίνωσή της αποδίδει τη μείωση του επιτοκίου, στο αυξανόμενο αρνητικό παραγωγικό κενό και στις ήπιες προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Η ζήτηση από το εξωτερικό δύσκολα θα βελτιωθεί το επόμενο έτος, ενώ η επιβραδυνόμενη οικονομική ανάπτυξη έχει επηρεάσει τον πληθωρισμό, όπως ανέφερε η Τράπεζα. Πρόσθεσε ακόμη, πως το παγκόσμιο οικονομικό outlook κινδυνεύει να παρουσιάσει πτωτικές τάσεις.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν το Νοέμβριο κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2009, δείχνοντας πως οι προοπτικές ανάκαμψης από την ύφεση των 10 μηνών είναι χαμηλές, καθώς η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνεται. Με την εγχώρια κατανάλωση της Ταϊβάν να “παγώνει”, η οικονομία συρρικνώθηκε το τελευταίο τρίμηνο για πρώτη φορά μέσα σε έξι χρόνια.