Μειωμένες κατά 3,7% οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο

Μειωμένες κατά 3,7% οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο

Οι νέες ταξινομήσεις οχημάτων στην Ευρώπη μειώθηκαν τον Δεκέμβριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, καθώς τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας που υιοθέτησαν πολλές χώρες επηρέασαν αρνητικά τις πωλήσεις.

Τον Δεκέμβριο, οι νέες ταξινομήσεις οχημάτων μειώθηκαν κατά 3,7% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 1,215 εκατ. οχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Βρετανία, και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Οι πωλήσεις στις πέντε μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης παρουσιάζουν διαφορετικά αποτελέσματα. Οι ταξινομήσεις σε Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία σημείωσαν πτώση της τάξης του 10,9%, 11,8% και 14,9% αντίστοιχα, ενώ η Γερμανία κατέγραψε αύξηση κατά 9,9% και οι πωλήσεις στην Ισπανία παρέμειναν αμετάβλητες σε ετήσια βάση.

Οι πωλήσεις της Volkswagen και της PSA ενισχύθηκαν κατά 8,2% και 1,7% αντίστοιχα, ενώ η Renault παρουσίασε πτώση 15,6%.

Οι κατασκευαστές πολυτελών αυτοκινήτων επίσης παρουσίασαν απώλειες τον Δεκέμβριο, με τις πωλήσεις της BMW να μειώνονται κατά 9,5% και της ανταγωνίστριας Daimler κατά 14,8%.

Η ACEA ανακοίνωσε ότι κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης για νέα οχήματα από τότε που άρχισαν να καταγράφονται στοιχεία, με πτώση των πωλήσεων κατά 24,3% σε σύγκριση με το 2019.

Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στην Ισπανία, όπου οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 32,3%, ενώ στη Γερμανία 19,1%.