"Μεγάλο πραξικόπημα" χαρακτηρίζει ο Γ. Βαρουφάκης το τρίτο bailout

"Μεγάλο πραξικόπημα" χαρακτηρίζει ο Γ. Βαρουφάκης το τρίτο bailout

Τα highlight της συνέντευξης του Γ. Βαρουφάκη στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant, σύμφωνα με το Politico, περιλαμβάνουν “χτυπήματα” σε όσους κακολόγησαν την τακτική του πρώην υπουργού Οικονομικών στις διαπραγματεύσεις.

1. Το μεγάλο πραξικόπημα

Μετά από ένα καλοκαίρι “καυτών” διαπραγματεύσεων καταλήγει σε συμφωνία η κυβέρνηση και προχωρά σε τρίτο πρόγραμμα bailout για τις τράπεζες.

Ο Γ. Βαρουφάκης διαφωνεί και αναφέρει στη συνέντευξη “Δε συμφώνησα. Δεν ήταν παρά ένα μεγάλο πραξικόπημα και μάλιστα πετυχημένο”.

“Δεν αναλαμβάνω την ευθύνη γι'' αυτό. Οι δηλώσεις μου ήταν μετριοπαθείς, τα σχέδιά μου μετρημένα και οι σύμβουλοί μου δεν ήταν αριστερών αποκλίσεων. Άλλοι ήταν οι λόγοι που η άλλη πλευρά με παρουσίασε ως επικίνδυνο ριζοσπάστη ενώ ήμουν ο πιο δεξιός βουλευτής της κυβέρνησης. Ήθελαν να με ξεφορτωθούν γιατί ήξερα τι έλεγα”, δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με το Politico, ο Jeroen Dijsselbloem, πρόεδρος του Eurogroup ζήτησε από τον Τσίπρα να απομακρύνει τον πρώην υπουργό Οικονομικών, καθώς ήθελε να διαπραγματευτεί με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

2. Μαριονέτα του Schauble ο Dijsselbloem

Όταν ρωτήθηκε ποιος κινούσε τα νήματα στις συνεδριάσεις, ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε “ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schauble. Είναι ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα. Όλοι οι άλλοι υπουργοί είναι μαριονέτες. Αυτός αποφασίζει ποιος γίνεται ο πρόεδρος, αυτός καθορίζει την ημερήσια διάταξη, αυτός ελέγχει τα πάντα”.

Ο έλληνας οικονομολόγος αναφέρθηκε και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, αποκαλώντας τον “δεινό οικονομολόγο", προσθέτοντας ότι "ο Draghi είναι πολύ απογοητευμένος από τους ασφυκτικούς περιορισμούς της ΕΚΤ".

3. Μόνο ψυχοπαθείς μπορούν να περνούν τέλεια στο Eurogroup

"Όποιος λέει πως στο Eurogroup υπάρχουν τέλειες στιγμές, θα πρέπει να μπει στο ψυχιατρείο”, δήλωσε ο πρώην υπουργός γελώντας.

4. Μόνο εγώ ήξερα τι πάει να πει ηθική

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει πως εκτός από την πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup κατέγραφε όλες τις συνεδριάσεις. Αλλά κανείς δεν έπαιρνε αυτές τις πληροφορίες παρά μόνο ο ίδιος”.

"Ανάμεσα στους συναδέλφους μου που διέρρεαν τόσα πράγματα – ειδικά για μένα – εγώ ήμουν ο μόνος που είχα αίσθηση της ηθικής."

5. Έπρεπε να δεχτώ σε 72 ώρες περισσότερα απ'' όσα έχουν δεχτεί οι περισσότεροι υπουργοί σε όλη την καριέρα τους

"Την πρώτη μου μέρα ως υπουργός, μου είπαν πως η χώρα θα χρεοκοπήσει σε 11 ημέρες”.

6. Είχα τυφλή εμπιστοσύνη στον Τσίπρα, κακώς

Αυτό που περισσότερο μετανιώνει ο κ. Βαρουφάκης είναι πως “είχα εμπιστοσύνη στην ενότητα της ελληνικής κυβέρνησης, ή για να είμαστε πιο ακριβείς, στην ενότητα μέσα στο υπουργικό συμβούλιο, όπου ήμουν και εγώ και ο κ. Τσίπρας”.

“Ο Τσίπρας υπέκυψε στις απαιτήσεις του Eurogroup - χωρίς να με συμβουλευτεί”, είπε.